Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Monsters – A sötét kontinens kritika

monsters cover
Inkább háborús filmnek titulálnám a Tom Green rendezte, Monsters – Sötét kontinens című sci-fi-horrort. Dramatikus majdnem minden jelenete, mintha az angolok készítettek volna egy toborzó filmet a U.S. Army–nak, némi hollywood-i mázzal bevonva. A sci-fi pillanatok leszűkülnek egy idegen földönkívüli faj, nem túl gyakori felbukkanására. Pedig e lények filmbeli létezése nagy lehetőséget adtak volna egy jó alkotás készítéséhez. Nagyobb kreativitásra számítottam. A film a jelenben játszódik, így a szörnyekkel szemben mai modern fegyverekkel veszi fel a harcot az amerikai hadsereg.

monsters jelenetfotó 1A főszereplő baráti társaság, az „amerikai Ózdról”, Detroitból származnak, innen indul a történet is. Ők már a külvárosi gettóban is letették a névjegyüket, de mivel valami hasznosat szeretettek volna tenni, ezért beléptek az amerikai hadseregbe. Hol máshol is játszódatna a történet, mint valahol a közel-keleten, egy ismeretlen arab országban. Erős iraki jellege van amúgy, sok államban ezen a vidéken az amerikai katonák amúgy sem közkedveltek. Leggyakrabban két helyszínen zajlik a történet, az amerikai táborban és a fertőzött területen. A veterán Frater (Johnny Harris) kész megregulázni a detroiti csapatot Frankie (Joe Dempsie)-vel az élen, melynek folyamán kettejük között érdekes vita alakul ki.

A szörnyek elleni bombázó támadások sok civil áldozattal járnak, ezért felkelés is zajlik a jenkik ellen. Inkább ez vonal dominál amúgy egész végig a filmben. Csoda, hogy a felkelők nem fogtak össze a szörnyekkel, hiszen csak az amerikai hadsereg küzd a földönkívüliek ellen. A harci jelentek átlagosak, melyek azért így is fölfelé húzzák az értékelést.

A legnagyobb baj az, hogy a legtöbb szituáció előre kódolható. Egy forró sivatagban bóklászó katonáknak pont mijük nincs? (Vizük) Összességében szörnyek mindenhol vannak, a katonaság pedig nem az érzelmekről szól. Kis fantáziával érdekes film is lehetett volna belőle.

Szerintem: 

Szerző: Ilcsik Dávid

Hazai bemutató: 2015. június 4.

Forrás és fotó: ADS Service
A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..