Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Törtetők kritika

Törtetők cover
Insider. Azokat a filmek (és sorozatokat) hívjuk így, melyek betekintést engednek a kulisszák mögé. Megmutatják, (vagy legalább megpróbálják) hogyan is megy a biznisz valójában. Persze dramatizált formában, de több-kevesebb belső infoval, eseménnyel, néha cameókkal. Filmekben ilyen volt például az Amerika kedvencei, sorozatokban meg a Törtetők. Amikor a sorozatnak 8 évad után 2011-ben vége lett sokan mondták, kellene egy mozifilm, úgymond lezárásként: és most itt van.

Törtetők jelenetfotóVince (Adrian Grenier) jóképű, tehetséges fiatal filmsztár, Eric (Kevin Connolly) a menedzsere, Johnny (Kevin Dillon)  Vince nem túl sikeres bátyja és Teknőc (Jerry Ferrara) a gyerekkori barát és sofőr. Ők már nagyon régen egy csapatot alkotnak, jóban-rosszban kiállnak egymásért. És persze itt van Ari Gold (Jeremy Piven) Vince nagypofájú, gátlástalan ügynöke. Meg szinte mindenki, aki feltűnt a sorozatban az évek során. Megtűzdelve sok cameóval, ahogy megszoktuk. Sok minden megváltozott, mióta nem láttuk őket. Vince elvált, Ari visszatért, és Vince-t akarja, de ő meg rendezni akar. A pénz meg csak folyik, senki nem tudja, milyen lesz a film, és a társfinanszírozók is nyugtalanok. Mindenki eredményeket vár, de azonnal. Persze a többiek is megkapják a maguk saját történetszálát, ahogy megszoktuk.

Törtetők jelenetfotó 2Egyet kell, értsek a külföldi kritikákkal, ez nem egy film, hanem egy elnyújtott sorozatepizód. Egy új pilotnak elfogadnám, de filmként igencsak sekélyes, és széttördelt. Sok, súlytalan történetszál, elkapkodott befejezés, kötelező happy end. Semmi újat nem tudunk meg a főszereplőkről azon kívül, hogy Teknőc lefogyott. A hangulat szerencsére a régi, és többnyire azt kapjuk, amire számítani lehetett. Vince a nőcsábász, Eric az őszinte, Drama a lúzer, Teknőc az gazdag, és Ari, az “elmebeteg” nagyfőnök, aki tűzön-vízen át harcol, hogy célját elérje. Nagy bulik, gyönyörű nők, sok pénz, csillogás, siker. A végére mindenki megkapja, ami neki jár, de mégis egyfajta hiányérzet marad bennünk. Csak ennyi?

Igen, csak ennyi. Ami megmenti a filmet a már megszokott közeg, és persze Ari Gold karaktere. Jeremy Piven jutalomjátéka ez a szerep, ami híressé tette őt. És valós személyről mintázták (Ari Emanuel), aki az életben még durvább, mint itt. Mivel az összes főszereplőt valós személy ihlette, és a történések is reflektálnak a valós eseményekre, így van egy sajátos bája, de ez a sorozatban jobban működött. Ez valójába egy alibi film, hogy álljunk össze mégegyszer, bulizzunk, közben forogjon a kamera, aztán irány a kassza. Kár érte, több is lehetett volna.

Aki kedvelte a sorozatot, az feltétlenül nézze meg, de az újak sok mindent nem fognak érteni, így lemaradnak pár poénról. Feministáknak nem nagyon merem ajánlani, ez a film ugyanis négy, felnőni képtelen srácról szól, akik szinte bármit megtehetnek.

Az imdb szereti, 7,4 pontot adtak rá, a RT viszont keményen lehúzta, mindössze 30% az indexe. A hangulat a helyén, Ari is jó.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. június 25.

Forrás és fotó: InterCom
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..