Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Jurassic Park: most lerántjuk a leplet! – II. rész

A következő hibátlan lesz

Az elveszett világ: Jurassic Park (1997)
Míg az I. rész a Nublar-szigeten játszódott (ahol az egykori park állt), addig a második rész a Sorna-szigeten játszódik (ahol a dínók születtek).Jurassic park 2 jelenetfotó
Csak úgy, mint az első rész, úgy ez a film is Michael Chrichton egyik könyvének adaptációja. A rendező (Steven Speilberg), és a film zeneszerzője is (John Williams) visszatértek a szériához.

Több
– kisebb-nagyobb – eltérés is van a filmben, a könyvhöz képest (pl. Hammond szerepe és az expedíció elindításának oka; ill. a T-rex tombolása a városban).

A Jurassic Park-nál említettem, hogy több dolog is utal a szériában a King Kong-filmre, például:

– “Mit őriznek itt, King Kong-ot?”

– S.S. Venture gőzös: pont ezzel a névvel bocsátották tengerre azt a hajót is, mely a Koponya-szigetet indult felkutatni, és a film végén New Yorkba szállította King Kongot

– Mindkét filmnél egy-egy “szörnyeteget” szállítanak a civilizált városokba

– Mindkét filmben félelem övezi “az Öt Halál“- ill. “a Koponya“-szigeteket

– King Kong és a T-rex is rálép egy-egy emberre a filmekben

Vince Vaughn-t maga Steven Spielberg választotta a fotós természetvédő szerepére. Sam Neil-t (Dr.Alan Grant) vissza akarták csábítani a szerepére, de sajnos (a színész időhiánya miatt) csak a következő részben láthattuk újra.

A film elején lévő Compsognatus-os jelenetet (is) green-screen teschnológiával vették fel, és a kis dínókat csak később tették a képernyőre számítógépes munkálatokkal, – addig csak bábokkal imitálták a kislánynak a dínók mozgását.

Már említettem Robert T.Bakker paleontológust a Jurassic Park kapcsán. Nos, róla mintázták a II.rész (fiktív) paleontológustát, Robert Burk-öt, aki még külsejében is hasonlít az igazi tudósra. Az ő karakterét falta fel a T-rex akkor, amikor elmenekülnek előle a vízesés mögé, de megijed egy (valójában ártalmatlan) kígyótól, ennek következtében a Rex elkapja a karját, és kihúzza a barlangból.

Az utóbbi pár évben talált legújabb paleontológiai leletek bebizonyították, hogy a dinoszauruszok bőre kimondottan színpompás lehetett. Ezt bizonyítja több megkövült (színes) bőr maradvány is. Épp ezért észrevehető, hogy Az Elveszett Világ: Jurassic Park c. filmben a T-rexek, Velociraptorok és a Brachiosaurusok is színesebbek lettek az első részben látottakhoz képest.

Kimondottan feszült hangvételű jelentre sikeredett az a rész, amikor Dr. Sarah Harding ráesik a szakadék szélén lógó busz ablaküvegére, és az szép lassan elkezd megrepedni alatta (úgy, hogy közben alatta a háborgó tenger látható). Ezt a részt blue-screen technológiával vették fel, de szerintem ettől függetlenül is kézzel fogható volt a jelenet alatt a feszültség.

Amikor a Velociraptorok a fűben gázolva közelítik meg a kutató egységet, ez a jelenet a fenti kameraállásból nagyon jól néz ki. Viszont a Raptorok támadásánál igencsak spóroltak a készítők, mert mindössze a farkuk csóválását láthatjuk (egy állat kivételével, aki ráugrik az egyik delikvensre). Ennek talán az lehet az oka, hogy (kb.) a film háromnegyedénél elég sokat szerepelnek majd a Raptorok a romos labornál, és nem akarhatták túl sokat mutatni őket addig.

Szintén most, a cikkre való készületkor vettem észre, hogy amikor Alex akrobata ugrása következtében kirúgja az egyik Raptort az üvegablakon, akkor láthatjuk a zsinórokat, melyek a dínót tartották és kirántották.

Amikor a T-rex elszabadul San Diego-ban, több utalásra és érdekes dologra is érdemes figyelnünk:

Amikor a Rex elszabadul, láthatunk egy férfit, aki ezt mondja: “Pont ezért jöttem el Japánból!” – ezzel a Godzilla-filmekre utaltak Steven Spielbergék.

Érdekes idézetek a filmből:

Szívem, és ha vannak kígyók [a szigeten]?

Nem, köszönöm. Azt hiszem, eleget dolgoztam a Halál Vállalatnak!

Szerző: Bárdonicsek Donát – A Hátsó sor közepe

Nézd meg a második rész előzetesét!
Olvasd el ezeket is!

A te véleményed is számít!