Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Újabb megszólaló az Amy Winehouse-sztori körüli vitákban

“Ez a film egy lányról szól, aki semmi mást nem akart, csak hogy szeressék őt. Egy lányról, akinek szüksége volt a szeretetre, de nem mindig kapta ezt meg környezetétől és azoktól, akik a legközelebb álltak hozzá. És gyakran eltolta magától azokat, akik végül mégis kimutatták iránta érzett szeretetüket. Az Amy ezért végső soron egy film a szeretetről és a szerelemről.” Asif Kapadia

amy-amy-winehouse-sztori_6Július 9-én kerül a magyar mozikba az idei cannes-i filmfesztivál egyik nagy szenzációja, az Amy – Az Amy Winehouse-sztori. A hatszoros Grammy-díjas énekesnőről szóló dokumentumfilm rendkívüli mobil- és házi videók, koncert- és lemezfelvételek felhasználásával mutatja be Winehouse tragikus sorsát, karrierjét és magánéletét. A film Cannes-ban hatalmas kritikai és közönségsikert aratott, ám családja azóta is folyamatosan nemtetszésének ad hangot a brit bulvárlapokban. Ezúttal a film producere, James Gay-Rees szólalt meg a film körül kialakult viták kapcsán.

amy-amy-winehouse-sztori_2A stábot kezdettől támogatta az énekesnő lemezkiadója a dokumentumfilm elkészítésében, ám ennél sokkal nehezebb volt együttműködésre bírni a hozzá közel állókat, barátokat, munkatársakat. Végül hónapokig rögzítették a mintegy száz megszólalóval készített interjút, amelyeket az Amy-hez legközelebb álló személyekkel vettek fel, hogy minél hitelesebben mutassák be Amy Winehouse tragikus életét és annak fontos, sorsdöntő pillanatait. Egy, a Telegraph Magazine-nak adott interjúban Gay-Rees azt nyilatkozta: “Amy barátai közül többeket rendkívül nehéz volt rávenni az interjúra. Komoly bizalmi kérdést csináltak belőle, s volt, akit 18 hónap volt meggyőzni a részvételről.” Kapadia végül csak a hangjukat rögzítette a beszélgetésekkor, képet nem – s míg a legtöbben mindössze 10 perces beszélgetésbe mentek bele, az esetek döntő többségében végül órákig meséltek az énekesnőről. Így az egyik interjúalany vezetetett a másikhoz, sőt volt olyan, aki négy-öt másik új alanyt hozott a képbe, és fotókat, meg rövid mozgóképeket is átadtak a filmben való felhasználásra – mondta a producer. Első menedzsere, Nick Shymansky például Amy halála óta alig nyilatkozott a témában, és apjának, Mitch-nek is mindössze két percnyi interjút adott a könyvéhez, azt is kelletlenül. A filmben azonban többször és visszatérően mesél az énekesnővel való kapcsolatáról, közös munkájukról. Kapadia összesen 15 órányi hanganyagot rögzített a filmhez a menedzserrel. De Amy gyerekkori barátnőit is szóra bírták, sőt, többen Amy testőrének, Andrew Morris-nak a részvételéhez kötötték a megszólalásukat. Ő volt az, aki az énekesnőhöz költözött, hogy segítse szenvedélyeinek leküzdésében, így komolyan bíztak a személyében, a stáb szerint sokan az ő részvétele miatt vállalták a beszélgetést a filmhez.

Az Amy Winehouse életét az énekesnő szempontjából bemutató Amy – Az Amy Winehouse-sztori országosan július 9-én kerül a magyar mozikba, forgalmazója a Vertigo Média.

Forrás és fotó: Vertigo Média
Olvasd el ezeket is!

A te véleményed is számít!