Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Megőrjít a csaj kritika

Megőrjít a csaj kritika

Az Eurocenter új kertmozijának megnyitója alkalmából a Peter Bogdanovich rendezésében készült romantikus komédiát tűzte műsorra, melyben egy fiatal call-girl szerencsés és rendkívül kalandos pályamódosításának lehetünk tanúi. A film egy kedves kis imaginatív mese kereteiben próbálja humoros és könnyed módon prezentálni az olyan jelenségeket, mint a házastársi hűtlenség, a hazugság és a prostitúció, ám be kell látnunk, ez utóbbi még akkor is nehezen nevezhető humorosnak és könnyednek, ha egy olyan csinos pofika mögé rejtik, mint a babaarcú Imogen Poots (Need for speed, Mocsok, Frászkarika).

Megőrjít a csaj kritikaA film a klasszikus helyzetkomikumok iskolapéldája, ám létezésének alapelve adja egyben a gyengeségét is; egyszerűen minden helyzetet kifiguráz, és bizony a poénok nem minden esetben csattannak terv szerint. Leginkább azt üzenném a rendezőnek, hogy ha humoros akar lenni, ne erőlködjön annyira, mert a túl sok erőlködés nem mosolyt, hanem grimaszt csal az ember arcára, vagy legalábbis valami hasonlót. No de nincs minden veszve, hiszen a filmben felbukkan a nagyszerű Rhys Ifans is, aki azoknak a ritka angol színészeknek az egyike, akinek a lénye egyszerre hordozza magában a tragikus és a komikus kvalitásokat is, méghozzá kifogástalan minőségben. Rendkívül sokszínű egyéniségét és tehetségét többek közt az Anonymus-ban, a Notting Hill-ben és  a Sherlock és Watson c. sorozatban is megcsillogtatta, ebben a filmben sincs ez másképp. A történetben feltűnik még a Jóbarátok sztárja, Jennifer Aniston is, bár az ő szerepe nem kap annyi hangsúlyt a cselekmény kibontakozása során, mint a többi szereplőé, afféle, fő-mellékszereplőként láthatjuk őt viszont a vásznon, és ez gyakorlatilag egybevág a „csak a hibátlan és friss árut helyezzük a kirakatba” hollywoodi alapelvvel. Egy abszolúte flúgos agyturkász szerepében remekel, aki nem egészen nevezhető szakmája büszkeségének, üvöltözik a betegeivel és a férjével egyaránt, és ez utóbbi ezért is kezd elderengeni azon, hogy talán vannak jelenlegi nejénél számára ideálisabb hölgyjelöltek. Az egyik jelenetben, ahol a szövevényes cselekménynek köszönhetően a szereplők „véletlenül” mindnyájan egymásba botlanak, Jennifer egy hatalmasat bemos hűtlennek vélt férjének, amely talán a sztori legütősebb poénja. A filmben szinte mindenki megcsal mindenkit mindenkivel, ha tettlegesen nem is, de gondolatban biztosan, ám a legaberráltabb főkolompos szerepében a huncut kis Owen Wilson  (Ünneprontók ünnepe, Vad évad, Éjfélkor Párizsban, Éjszaka a múzeumban) tetszeleg, aki hobbiból szépséges prostiknak fizet nem éppen kis összegeket a kosztpénzből azért, hogy átálljanak a jó oldalra, és felhagyjanak kondemnálható hivatásukkal; persze azért előtte még picikét elszórakozgat velük. Konkrétan röhög a vakbelem. Vagy még sem?

Megőrjít a csaj kritikaA szereplőgárdában található úriemberekben az a közös, hogy mind rá van kattanva a fiatal prostilányra, némelyik már egészen kóros mértékben fut a lány után; így van ezzel az Austin Pendleton (Tőzsdecápák, Black boksz, A célszemély) által alakított Judge Pendergast is, aki úgy érez a fiatal lány iránt, mint Gombóc Artúr a csoki iránt; nem tud (és nem is akar) róla lemondani, és ez természetesen sok kedves és mulatságos helyzetbe sodorja őt. Amennyiben szeretjük a már-már túlzottan is humorizáló helyzetkomikumot, a hűtlen kutyuskákat és rikácsoló feleségeiket, biztosan szerez nekünk pár önfeledt percet ez az alkotás, ám ne számítsunk túlzottan tápláló és mély gondolatokra, tanúságra, vagy katartikus moziélményre, de végül is tudjuk, hogy egy komédiánál nem is ez a cél. A végéhez közeledve Bogdanovich még gyorsan elpufogtat párat a fegyvertárából, ennek köszönhetően hallhatjuk Audrey Hepburn híres idézetét, ám valahogy Imogen szájából nem annyira hihető, és hopp, feltűnik még nagy kedvencünk, a vérimádó fenegyerek Quentin Tarantino is, s hogy mindez elég-e ahhoz, hogy az émelygés helyett életvidámság jelentkezzen a film utóhatásaként – nos, ezt döntsék el szabadon a kedves és kedvetlen nézők.

Szerintem: 

Szerző: Kolozsvári Flóra

Hazai bemutató: 2015. június 18.

Forrás és fotó: Big Bang Media
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..