Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Jurassic Park: most lerántjuk a leplet! – I. rész

Mégis miféle park ez?

A Michael Chrichton által szerzett regények – Őslénypark (1990) és Szörnyek szigete (1995) alapján Jurassic park érdekességekkészültek el 1993-ban, majd ’97-ben korunk talán legemlékezetesebb kalandfilmjei. Steven Spielberg filmjeit egy harmadik rész is követte, Joe Johnston rendezésében (2001). A széria rajongói több, mint egy évtizeden át hajtották a Universal Stúdiót és Spielberg-et, hogy készítsék el a várva-várt negyedik részt. A hosszas nyüstölésnek meg is lett az eredménye, ugyanis már látható a mozikban dínós-film legújabb része a Jurassic World.

Ebből az apropóból gondoltam, hogy összeállítok egy bejegyzést, tele csupa érdekességgel az I-III. részből! A filmek történetére nem is fordítok figyelmet, hisz’ (szerintem) mindannyian láttátok már őket. A klónozásról itt olvashattok egy érdekes cikket (egyik tudományos munkámat, mely részben érinti a klónozást is).

Nos, akkor ásót és ecsetet elő, kaparjuk le a port a – lassan már kövületté vált – Jurassic Park I-III.-ról!

Jurassic Park (1993)

Az, hogy az első részt mekkora rajongás és tisztelet övezi, jól mutatja, hogy az elmúlt 22 évben is folyamatosan adják a tv csatornák. Bemutatása 20. évfordulójának alkalmából egy különleges, 3D-s változatot is bemutattak a mozik. Ami a színészeket és a velük kapcsolatos információkat illeti, most nem részletezem őket. Most sokkal érdekesebb dolgokkal foglalkoznék:

Például, azt tudtad, hogy a filmben tévesen mondta azt Dr. Alan Grant, hogy a T-rex “csak a mozgást érzékeli? Ugyanis a legújabb paleontológiai leletek és kutatások során benizonyították, hogy a T-rexnek is binokuláris látása volt, csak úgy, mint az embernek; de azt se feledjük, hogy az agya is kimondottan nagy volt (a testtömegéhez képest), valamint kifinomult szaglószerve és nagy belsőfüle is segítette a vadászatban. Tehát, a filmbéli elmélet erőteljesen megdőlni látszik.

John Hammond karakterét Richard Attenborough alakította, aki a szerepe előtt majd’ 15 évig nem is szerepelt filmben. A híres rendező és színész szerepelt volna az új részben is, azonban 2014-ben elhunyt, – viszont méltó emléket állítanak majd neki a Jurassic World c. filmben.

Igen csak könnyű dolguk lenne a paleontológusoknak, ha olyan könnyedén tárnák fel a leleteket, mint ahogy azt a film elején lehetett látni. Valójában ez egy igen hosszadalmas folyamat, de az is lehet, hogy a film forgatókönyve szerint, csak betemette a homok az addig kiásott csontokat.

A Dilophosaurust – mely méreggel köpte le Dennis Nedryt a kocsiban –tévesen ábrázolták a könyvben és a filmben is. Ugyanis semmilyen paleontológiai lelet nem bizonítja, hogy az állat mérget tudott köpni az áldozatára, és nyakfodorra való leletet sem találtak a kutatók a csontváz körül. A dínó valós méretét ugyanakkor lecsökkentették a filmben, hogy beférjen a kocsiba…

Dr. Alan Grant karakterét egy széles körben ismert paleontológusról, Jack Horner-ről mintázták, aki a filmek alatt végig konzultánsként dolgozott a rendező mellett.

Már a film bemutatásakor is úgy gondolták a tudósok, hogy a dinoszauruszok a ma élő madarak ősei lehettek. Ezt tömérdek mai lelet is alátámasztja, így például: tollakat találtak számos Velociraptor, Tyrannosaurus rex és más fajok maradványain.

A Velociraptorok méretét is megváltoztatták a filmeben. A valósághoz képest majd’ 2 méter magasnak mutatták be őket, de a leletek szerint e faj kb. 1 méter magas és 25 kg volt. Érdekesség, hogy a Kréta-kor elején (145 millió éve) az ún. Utahraptor – a Velociraptor egyik rokokna – közel 500 kg-ot nyomott, míg a Kréta-kor végén (65 millió éve) egy másik fajtársuk már csak alig 50 kg-ot.

A Tyrannosaurus rex a film szerint akár 50 km/h-val is futhatott, de ez messze nem igaz. Ezt a tényt már a 2000-es évek elején is megcáfolni látszott több kutatási eredmény. Ezek szerint, a T-rex kb. 25 (de maximum 40) km/h-val futhatott zsákmánya után. Zömök teste és rövid (kétujjú) karjai erre engednek következtetni. Az állat egyensúlyozását vizsgálva kiderült, hogy ha csak egy kicsit is megbotlott volna – a feltételezett – 50 km/h-s sebességnél, akkor úgy bukott volna orra, hogy – rövid karjai miatt – nem tudta volna fejét megvédeni az ütődéstől, és azonnal nyakát szegte volna a rá nehezedő súly miatt.

Érdekes, hogy mikor a “dream team”-ünk megpillantja a Brachiosaurust legelészni egy magas fa lombjáról, akkor a készítők arra is ügyeltek, hogy tükröződjön az állat sziluettje Dr.Sattler szemüvegén. Ezt én is csak most, a cikkre való készületkor vettem észre.

content_jp_spitter_01.jpgDr. Henry Wu – akit a keltetőben láthatunk – visszatér a Jurassic World c. filmben. Ha jól tudom, akkor ő lesz az egyedüli karakter, aki látható a régi színész gárdából.

Mikor a film végén a helikopterhez érkeznek főhőseink, a kamera a sáros jeep ajtaját mutatja, ahol csak ez a felirat látható: …urass… Park, – mely elég kifejező lehet az angolul tudó néző számára.

Minden bizonnyal egy – a Mexikói-öbölben lévő Yucatan-félszigetbe csapódott – meteor végezhetett a dinoszauruszokkal, – épp úgy, ahogy a filmben Tim említi. Érdekesség, hogy már a ’90-es években is folytak kutatások e téren (mélytengeri fúrások, ahol kvarcot és a meteorokban fellelhető ásványokat kerestek a 65 millió éves kőzetrétegben). Itt ismegemlítenek egy másik világhírű paleontológust a filmben – Robert T.Bakkert -, aki szerint a dínók több más betegséggel is küzdöttek ekkoriban, és ezek a körülmények is közrejátszhattak a kipusztulásukban, nem csak a meteor okozta kataklizma.

Dennis épp A Cápa c. filmet (1975) nézi a gépén, miközben a kamera ráközelít a színész asztalára. A filmet egyébként épp a Jurassic Park direktora, Steven Spielberg rendezte!

Mit őriznek ott, King Kongot?” Ez a mondat akkor hangizk el Dr.Ian Malcolm szájából, mikor belépnek a Parkba. Azért is fontos ez a mondat, mert – főleg a Jurassic Park II. része – számos utalást tartalmaz az 1933-as King Kong-ra. A részletekért görgess lejjebb…

A filmben a T-rexet ragadozónak állítják be, de a paleontológusok több évtizedes kutatómunkája során bebizonyosodott, hogy a rex egyszerre volt vadász és dögevő.

Bár a számítógépes technika a film készültekor igen kimagasló minőséget nyújtott, a filmben fellelhető dínók egy része mégis manuálisan mozgatott robot volt.Azok a dínók, melyeket teljesen látunk, azok CGI által animált állatok voltak, és melyeket csak részben láthattunk, azok robotok voltak.

Egyszer egy heves viharban teljesen elázott a robot T-rex, és órákkon át kellett szárítgatni a modellt, míg újra használható lett, majd végül a feje fölé tettek is egy védő fóliát, ami meggátolta, hogy a mechanika az eső miatt ismét csütörtököt mondjon.

Amikor Dennis számítógépen beszél a kikötőben lévő férfival, láthatjuk, hogy valójábanegy előre felvett videót néz (alul látszik a videó státusz csíkja).

Valóban léteznek olyan nyugat-afrikai béka fajok (és még más, kivételes állatfajok is), melyek képesek nemet változtatni, ha a környezetük arra készteti őket.

A Tyrannosaurus hangjáttöbb állat hangjából vágták össze (pl. oroszlán, elefánt és fóka hangjából).

A gyerekek sikolya valódi, mikor első ízben látjuk a T-rexet. Eredetileg nem tört volna be az autó ablaka, de az üveg (műanyag) nem bírta ki a nagy terhelést.

Amikor Dr. Grant és Malcolm a kocsiban ülve hallják dübörögni a T-rex lépteit, és attól berezonál a pohár víz, – ezt a hatást egy basszusgitár húrjainak pengetésével érték el, amit a műszerfalhoz érintettek.

A Jurassic World c. filmben számos olyan dínót láthatunk majd, melyek neveit már láthattuk az embrió-kamrában, amikor Dennis ellopta a DNS-üket.

Sam Neil és Laura Dern is beszélgetett Jack Horner paleontológussal, mielőttelkezdődtek volna a forgatási munkálatok.

Bár a könyv végén eredetileg nem szerepel a T-rex, de a rendező jobbnak látta még egyszer, utoljára megmutatni a “film sztárját” (ahogy Steven Spielberg fogalmazott egy interjúban).

Érdekes megfigyelni, hogy míg az első rész végén a helikopter mellett pelikánok repülnek el, addig a III.rész végén…

giphy-4-could-we-see-pterodactyl-riders-in-jurassic-world.gif

Emlékezetes idézetek a filmből:

“Nem spóroltam semmin!”

“A természet utat tör magának!”

“Isten megteremté a dinoszauruszt, Isten elpusztítá a dinoszauruszt, Isten megteremté az embert, az ember elpusztítá Istent, az ember megteremti a dinoszauruszt. A dinoszaurusz megeszi az embert…. az asszony örökli a földet.”

Szerző: Bárdonicsek Donát – A Hátsó Sor Közepe

Forrás és fotó: UIP-Duna Film, IMDb

Nézd meg az első rész előzetesét!

Hallgasd meg a film zenéjét!
Olvasd el ezeket is!

A te véleményed is számít!