Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Jurassic World kritika

Raptorokkal suttogó

jwcover
Áldott egy nyarunk van blockbusterek szempontjából, de hogy a Jurassic World robban a legnagyobbat, az is biztos. Egyik kiemelkedő érdeme, hogy méltó tisztelettel adózik az ikonikus, 1993-as Jurassic Park felé. Emellett még olyan etikai dilemmákat is feszeget, melyeken érdemes elgondolkodni. Ami pedig a tömény bújtatott és adekvát reklámot illeti, simán megbocsátható, amikor az ember a fináléban látja a lélegzetelállító dinoszaurusz triász (pontosabban T-Rex, raptor és „indominus rex”) küzdelmet.

2424_TP_00031RAz új rész elegánsan átugorja a silányabban sikerült második és harmadik történetet, és ott folytatja, ahol az első befejezte. Pontosabban szólva az eltelt több mint 20 év alatt az őslénypark jól prosperáló turisztikai látványossággá nőtte ki magát. Ám a szórakoztatócentrum hangulatából kiérződik némi ledegradálódás is. Az egyre magasabb ingerküszöbű kölkök én kicsi pónim helyett triceratopsokon lovagolnak, az állatsimogatóban brachiosaurusokat etetnek, a madárházban velociraptorokat nézegetnek. Futószalagon érkezik a szórakoztatás, és kicsit már uncsi, még ha a leglátványosabb luxuskivitelben érkezik is. Ebbe a miliőbe csöppen bele egy (meglepően szimpatikus) testvérpár, kisöcs és bratyó. Őket az anyjuk küldi el szórakozni kicsit a parkba, amit a fiúk nagynénje, Beth vezet. Az elfoglalt üzletasszony nem tud törődni unokaöccseivel, mert a nagyobb bevételt ígérő új látványosság promotálása minden szabad kapacitását leköti. És mivel az attrakció egy genetikailag módosított, mesterségesen létrehozott gyilkológép – találóan „indominus rex” -, persze, hogy elszabadul nem csak ő és egyéb dínók, hanem a pokol is.

2424_D025_00071_RV3A két főszereplő nagyon jó választás. Külön öröm, hogy előkerítették a gyönyörű, vörös hajú és porcelánbőrű Bryce Dallas Howard-ot (Beth, a park vezetője), aki M. Night Shyamalan felfedezettje, és A falu meg a Lány a vízben című kultfilmekben is láthattuk. Chris Pratt-et pedig (Owen, a „raptor suttogó”) a Galaxis őrzői óta imádjuk, és nem is bánjuk, ha beskatulyázásra kerül a laza-vagány-kalandor zsánerbe, tudniillik nagyon jól áll neki. (És nagyon el tudnánk viselni az új Indiana Jones szerepében is!) Mindemellett Spielberg a producer, Crichton az író, és úgy tűnik, e nagy mogulok merészen szabad kezet adtak a rendezőnek, Colin Trevorrow-nak, aki pazar first class mozit rittyentett össze a cirka 200 millió dolláros büdzséből. Szó esett a szponzorokról, akik most talán az eddigieknél is nárcisztikusabban mutogattatják magukat (Samsung, Mercedes, Starbucks, Pepsi, Lego, hogy csak a nagyágyúkat említsük). Cserébe viszont ember szeme nem látott még ilyen professzionálisan kivitelezett dinoszauruszokat. Tökéletes a látvány, a hangeffektek, és CGI technika a legkevésbé sem látszik meg a képkockákon. A nézőnek szent meggyőződése, hogy létezik a nublari dinoszaurusz élménypark, akár mondjuk a Disneyland, és ha eleget spórol rá, elviheti a gyerekeit egy turnusra nyáron a szigetre. Ez a totálisan valóságosnak tűnő illúzió az, ami elvitte a szponzorok nem kevés zöldhasú bankóit.

2424_TP_00150RA régi gárdából nem jött vissza senki, csak Dr. Henry Wu (BD Wong) karaktere, aki a még inkább elborult őrült tudóst játssza. Amikor a tudomány és a hadviselés két képviselője összecsap (a nagyszerű kaméleon színész, Vincent D’Onofrio a tipikus szemellenzős katona szerepében), abból a film legélvezetesebb dialógusai születnek. Az érvek és ellenérvek mentén lassan megmutatja magát az igazi főszereplő, a terminátor szerű Indominus rex, aki pusztán az élvezetért öl, és módosítottan komplex génállománya miatt a legnagyobb túlélő-pusztító dinoszaurusszá válik. A film készítői figyelemreméltó alázattal és tisztelettel nyúltak vissza az eredeti részhez. Nem csak apróságokban nyilvánul meg ez a szándék (John Hammond életnagyságú szobra ott van a főépületben, a régi park jellegzetes transzparense is előkerül a lezárt épületekből). De a legnagyobb flash mégis csak a már fentebb említett ominózus és gigászi küzdelem, melyet a három dinoszaurusz vív a végén. Amikor ugyanis megjelenik a 93’-as sztoriból ismert Tyrannosaurus rex (és valóban az az állat „szerepel”, aki elől anno Jeff Goldblum és Laura Dern menekült) – az bizony valamelyest hasonló ahhoz az eufórikus érzéshez, amit akkor éreztünk, amikor Harrison Ford félmosollyal szólt vukijához az új SW trailerben: „Chewie… we’re home.” Legendák ezek, kérem szépen, nincs mit tenni, csak hagyni, hogy jóleső libabőr futkározzon rajtunk a hűvös IMAX teremben, fel s alá.

Folytatás valószínűleg lesz, sőt, a készítők a régi gárda visszatérését is meglebegtették, ha megszületik hozzá a megfelelő forgatókönyv. A szülők pedig szokjanak hozzá, hogy dinók voltak, vannak, lesznek, vagyis az őslény topic örök sláger és trend marad a gyerekeknél, így csak beállni lehet a sorba, és gyűjtögetni a franchise relikviáit. Elkeseredni viszont nem kell. Valóban a nyár legnagyobb mozis hepaja a Jurassic World, és a család minden egyes tagja maradéktalanul szórakozni és izgulni fog a két órás kaland alatt.

Hazai bemutató: 2015. június 11.

Forrás és fotó: UIP-Duna Film

Szerző: Marity Mira

RelatedPost

1 Comment on Jurassic World kritika

  1. “Mindemellett Spielberg a producer, Crichton az író, és úgy tűnik, e nagy mogulok merészen szabad kezet adtak a rendezőnek, Colin Trevorrow-nak”

    Nem hiszem hogy 2008-ban már el lett volna döntve hogy Colin Trevorrow rendezi a filmet, mivel szegény Crichton akkor halt meg, Trevorrow pedig csak később készítette el az első filmjét.

    Kérem a cikk íróját, inkább maradjon a szempillaspirál és ajakrúzs kritikáknál.

    Addig is “a szexizmusról meg a vészhelyzetről beszélünk ha visszajöttem.” 🙂

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: