Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Óriási siker A Saul fia Cannes-ban

46 év után először ér magyar rendezőt az a megtiszteltetés, hogy első játékfilmjével a cannes-i hivatalos versenyprogramban szerepelhet. (Korábban: Makk Károly: Liliomfi, 1955; Kósa Ferenc: Tízezer nap, 1967; Sára Sándor: Feldobott kő, 1969.)

saul_fia_mozinet_01A film az auschwitzi Sonderkommando egyik elképzelt magyar rabjáról, Saul Ausländerről szól. A Sonderkommando tagjait arra kényszerítették, hogy összegyűjtsék a gázkamrában megölt emberek tetemeit, elégessék és a hamvaikat szétszórják. A tábor perifériáján, a krematóriumokban élő csoport tagjai elszigetelten, a borzalmas titok őreiként néhány hónapig dolgoztak, mielőtt kivégezték őket. Saul a krematóriumban megtalálja egy kisfiú holttestét, és mivel saját gyermekét véli benne felfedezni, lehetetlen tettre vállalkozik: megpróbálja titokban eltemetni a fiút, megmentvén ezáltal a krematórium lángjaitól. A Sonderkommando felkelésre készül, Saul azonban elfordul lázadást tervező társaitól. Megszállottan egyetlen célt próbál megvalósítani: megadni a végtisztességet fiának, akiről életében nem tudott gondoskodni.

A rendező 1977-ben született Budapesten. 1989-től 2003-ig Párizsban élt, egyetemi tanulmányai során történelmet, irodalmat és forgatókönyvírást tanult. Türelem című kisfilmje elnyerte a 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmnek járó díját, világpremierje a velencei filmfesztivál rövidfilm versenyében volt, majd jelölték az Európai Filmakadémia legjobb rövidfilm-díjára. Három kisfilmje (Türelem, The Counterpart, Az úr elköszön) több, mint 30 díjat kapott száznál is több nemzetközi filmfesztiválon.

saul_fia_mozinet_02A Saul fia című film forgatókönyvét Nemes Jeles László és Clara Royer írta. A filmet a magyar készítőkön kívül több nemzetközi alkotó is jegyzi: Erdély Mátyás operatőr, Matthieu Taponier vágó, Rajk László látványtervező, Melis László zeneszerző, a sound design-t pedig Zányi Tamás készítette. A főszerepben Röhrig Géza New Yorkban élő amatőr színész és költő, a további szerepekben többek között Molnár Levente, Zsótér Sándor, és Urs Rechn láthatóak. A filmben a magyar főszereplők mellett, német, lengyel, amerikai és izraeli színészek játsszák a főbb szerepeket.

A 30 napos forgatás nagy része egy budapesti helyszínen és a Mafilmben zajlott. Korabeli fotók és történészi kutatómunka alapján, Rajk László tervei alapján készült az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábor mára megsemmisült épületeinek reprodukciója.

A külföldi sajtó szinte kivétel nélkül ünnepli a Saul fiát, több kritikában azt is megemlítik, hogy nagyon esélyesnek tartják a magyar filmet az Arany Pálma díjra. A díjak sorsáról a Coen testvérek vezette zsűri fog majd dönteni.

Cannes versenyprogram

Dheepan (Jacques Audiard)
A Simple Man (Stéphane Brizé)
Marguerite and Julien (Valérie Donzelli)
The Tale of Tales (Matteo Garrone)
Carol (Todd Haynes)
The Assasins (Hou Hsiao Hsien)
Mountains May Depart (Jia Zhang-Ke)
Our Little Sister (Hirokazu Kore-eda)
Macbeth (Justin Kurzel)
The Lobster (Yorgos Lanthimos)
Mon roi (Maiwenn)
Mia madre (Nanni Moretti)
Saul fia (Nemes Jeles László)
Youth (Paolo Sorrentino)
Louder Than Bombs (Joachim Trier)
The Sea of Trees (Gus Van Sant)
Sicario (Denis Villeneuve)

Cannes-i Filmfesztivál hivatalos honlapja

Forrás és fotó: Mozinet, IMDb

Saul fia hazai bemutató: 2015. június 11.
Olvasd el ezeket is!

A te véleményed is számít!