Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Holnap kezdődik a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

cover_termeszet
A természet gyönyörű. A természet változatos. A természet érdekes. A természet veszélyben van. Talán így lehetne legrövidebben összefoglalni azokat a gondolatokat, amelynek jegyében megfogant a Gödöllőn megrendezésre kerülő Nemzetközi Természetfilm Fesztivál ötlete. Hatalmas robajjal zuhogó vízesésekről, égbe törő havas hegycsúcsokról, méltóságteljesen felszálló kócsagokról, vagy éppen bájosan birkózó kölyökoroszlánokról bizonyos értelemben nagyon hálás feladat filmet forgatni, hiszen nagyon kevés ember van, aki ezt ne értékelné. De közben egyre nő a természet szépségeit és érdekességeit bemutatni kívánó alkotó felelőssége, hiszen egyre nagyobb annak szüksége, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy ezeknek a csodáknak jó részét nem biztos, hogy unokáink is látni fogják.

term1A május 14–17. között első alkalommal megrendezett filmfesztivál létrehozója a CARPLOVE International Nonprofit Kft. elsősorban természetvédelmet és a biodiverzitás megőrzését tűzte ki célul megalakulásakor. A fesztivál megszervezésével kimondottan a természetvédelem fontosságára akarják ráirányítani a figyelmet. Az interneten keresztül meghirdetett (alapvetően) filmes eseményre 42 országból 424 érvényes alkotás érkezett, ebből 132 darab magyar mű. A filmeket különböző szekciókba osztva láthatjuk. Létezik „klasszikus” természetfilm kategória, dokumentumfilm, kisjátékfilm, animáció és 1-2 perces „etűdök”. Sokak számára elsőre meghökkentő lehet, hogy egy, a természet védelme jegyében fogant fesztiválon létrehoztak egy „vadászat, halászat” szekciót is, de a szervezők hangsúlyozzák: ezek a filmek, nem „arra mennek rá”, hogy állatok leölését mutassák be, hanem inkább azt a környezetet szeretnék bemutatni, ahol még van lehetőség ezekre, a természettel szorosan összefonódó tevékenységekre.

term6A fesztivál filmjei közül külön említést érdemel a természetfilmes körökben jól ismert Török Zoltán alkotása, ami a floridai Everglades mocsarat mutatja be, és nemzetközi premierje csak decemberben lesz a National Geographic Channel-en. Több film van, amely során gyönyörű tájakon barangolhatunk a mozgókép segítségével, „ellátogathatunk” Izlandra, vagy éppen a trópusi tengerek mélyére. A fesztivál programjában rengeteg olyan film is szerepel, ami a hazai tájakra irányítják a figyelmet. Magyarország gazdag természeti szépségekben, a Mecsek, a Zemplén, vagy a Vértes rejtett csodái is bemutatásra kerülnek. Más művek a természetrombolást ismerteik meg, megtudhatjuk, hogy a globális felmelegedés milyen katasztrofális hatással van az ámbrás cetek életére, vagy egy búvárfotós segítségével megismerhetjük, hogy milyen kíméletlen mészárlásban van részük a rossz hírükkel ellentétben alapvetően békés cápáknak. Gauder Áron filmje a Magyarország területén élt ősember mindennapjait, életkörülményeit mutatja be, Molnár Attila Dávid kalauzolásával pedig bepillantást nyerhetünk egy madárfotós igencsak nagy kreativitást igénylő munkájába, Varga Liviusz filmje pedig megismerteti velünk: mi van Budapest alatt. A fesztivál honlapján (http://www.godollofest.com/hu) elérhető a filmek egy részének az előzetese, itt mindenki kedvére csemegézhet az alkotások közül.

term2Érdekes, színes programok teszik a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált többé, mint egy filmfesztivál. A Gödöllő különböző pontjain megrendezett eseménysorozat talán legfontosabb helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély Lovarda, ami nemcsak a vetítések fő helyszíne, hanem itt kapott teret az „Ember és Természet” fotókiállítás. A kastély Díszudvarán a hétvégi napokon kézműves termékek vására kerül megrendezésre. Az Alsópark területén családi programok kerülnek megrendezésre, amik segítségével valóban „kézzelfogható” lesz a környezetvédelem kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Napelemmel telefont tölteni, „találatkor” zenélni kezdő kukába dobni a szemetet, megtekinteni a PET hajó kiállítást nemcsak jó szórakozás egy gyereknek, de közben jó irányba is viszi a gondolatokat. A helyszínen megismerhetjük a cserkésztáborok világát, kint lesznek a Pilisi Parkerdő -Budakeszi Vadaspark állatai, de ismert természetvédő és turista szervezetek is megtalálhatóak lesznek a helyszínen. A gödöllői Főtér szombaton és vasárnap szabadtéri vetítéseknek és könnyűzenei koncerteknek ad otthon.

A teljes mértékben ingyenes fesztivál részletes programja megtalálható a www.godollofest.com oldalon.

Lapozz bele a programfüzetbe!

Forrás és fotó: godollofest.com


Olvasd el ezeket is!

A te véleményed is számít!