Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Hideg pólusok kritika

coverknot
Vajon mi jelenti a nagyobb kihívást: keresztülgyalogolni a sarkvidéken, vagy életben tartani egy boldog házasságot? A civilizációtól elszakadni, tűrni a hideget, megbirkózni az ember nem lakta környezettel nem könnyű dolog. De ugyanekkora erőt kíván egy másik emberrel való összecsiszolódás, a harmónia és általában a közös élet megteremtése. Scott Cohen filmjének főhőse, a fiatal házas Peter-nek mindkét feladattal szembe kell néznie. Újdonsült feleségével, Chloe-val nászútra indulnak. A mézesheteket nem is akármilyen helyen töltik, hanem egy, az Antarktiszra tartó kutatóhajó fedélzetén. A „nászutaslakosztályban” emeletes ágy van, a fürdőszobán osztozni kell másokkal, mégsem ez jelenti az igazi próbatételt.

RK_Peter_Chloe_ReunionA rendező első játékfilmjében az utazás szimbolikus. A két fiatal elindul az ismeretlen, távoli sarkvidék felé, ahol addig nem ismert nehézségekkel kell szembenézni. Ezzel párhuzamban immár összefonódott sorsukat is navigálni kell, megoldást kell találni a felmerülő problémákra, ami nem mindig könnyű. Körülöttük hullámzik a tenger, a kamera egész közelről mutatja, ahogy a hatalmas hullámok csapkodnak. Közben főhőseink érzelmei is legalább ugyanekkor hullámokat vetnek. A film szimbolikája nem újszerű, de mindenképp hatásos és igaznak érezzük. Nagyon érdekesek azok a jelenetek, amikor a szereplők az utazásról beszélgetnek, de közben olyan megállapításokat tesznek, olyan kérdéseket vetnek fel, amik az emberi kapcsolataikra is vonatkoznak. „Te ezt nem tudod megcsinálni!” Ezeket a szavakat mondja Chloe, amikor Peter sarkvidéki útjáról van szó. De közben a házasságukra is vonatkozik a kijelentés, a fiatal nő a filmek ebben a részében nem hisz abban, hogy férje boldoggá tudná tenni őt. Az alkotás tele van ilyenfajta utalásokkal.

A film történései dióhéjban elmondhatók. A lényeg azon van, ami a fiatal pár lelkében zajlik. A belső útkeresést elsőként a nő szemszögéből látjuk, majd sorra kerül a férfi nézőpontja is. Mindkettőjüknek végig kell gondolni, át kell értékelni dolgokat, hogy közös életük jól működjön. Ezeket a folyamatokat olyan érdekesen vannak ábrázolva, hogy eszünkbe sem jut, hogy ”nem történik semmi”.

A természetfilmek rajongóinak külön élvezet lesz beülni a moziba Scott Cohen alkotására. Számtalan gyönyörű felvételt láthatunk a sarkvidéki állatairól. Több részben is mutatnak, egészen közelről, pingvinkolóniákat és csapatosan költő lundákat. Természetesen jégtáblákon úszó fókák is feltűnnek. És folyamatosan jelen vannak a hatalmas jéghegyek, a különböző jégsziklák, amik arra emlékeztetnek: az emberi kapcsolatok nem mindig a felhőtlen örömről szólnak, hanem akármilyen gyönyörűek is, veszélyeket hordozhatnak magukkal. És ezeknek a kihívásaira felelni kell.

Értékelés: 

Szerző: Rácz Sarolta

Forrás és fotó: Titanicfilmfest
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..