Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Fidelio – Alice utazása kritika

Halak a tengeren, avagy ez sem elég

Fidelio - Alice utazása cover
Az idei Titanic filmjei leginkább a női életsorsokat járják körbe és mutatják meg különböző aspektusokból. Ezek egyik legerősebb darabja a harmincas éveit taposó Alice-ről szól, aki a Fidelio hajójára kerül, hogy másodmérnökként helyettesítsen. A hajó személyzete csupán férfiakból áll, így Alice is azonosul a közeggel, velük iszik, cigizik és szórakozik. Azonban a hajó kapitánya egyben Alice régi nagy szerelme, Gaël (Melvil Poupaud). Otthon viszont várja kedvese, Felix (Anders Danielsen Lie). A szerelmi háromszög most is problémákat és dilemmákat szül, ahogyan ez minden romantikus dráma alapkonfliktusa lenni szokott. Azonban Lucie Borleteau rendező női szeme egészen más szemszögből mutatja meg nekünk a szinte már közhelyes élethelyzetet.

Fidelio - Alice utazása 2Az Ariane Labed által megformált Alice amúgy sem a szokásos értelemben vett hősnő. Vékony, de mégsem nőies testalkata, kék overalja és kemény vonásai mind elférfiasodott mivoltát bizonyítják. Az öntudatos 21. századi nő képét testesíti meg, aki önállósodik, és hasonló jellemvonásokat sajátít el, mint a dolgozó férfi.

Egy nő életében mindig egy igazi szerelem van. Általában a romantikus drámák azt mesélik el, miként veszít el mindent a nő és kényszerül bele egy olyan párkapcsolatba, amelyben nem boldog. Aztán évek múltán útjaik ismét egybefonódnak az egyetlennel, de senki nem mozdul. Nyomorult keserűség és örök szenvedés marad csak a szerelmes asszonynak. Az Alice utazása azonban épp az ellenkezőjét mutatja. Hogyan és miként csalja meg párját szemrebbenés nélkül a nő. Nem is egyszer, de nem is kétszer. És még csak motivációkat sem vonultat fel. Miért? Mert így akarja.

Fidelio - Alice utazása 1A szokatlan fordulathoz szokatlan helyszín is társul. A hajó fedélzete alatti világ, a gépek folyamatos zakatolása és a csövek kuszasága mind az elidegenedettség érzetét keltik. Alice életének nagy része ebben a környezetben zajlik, melyben magányossága még hangsúlyosabbá válik. A hajó sajátos férfiakból álló „minitársadalma” így is kiközösíti Alice-t, aki ebben a reménytelen egyedüllétben egyetlen megoldást lát, a szerelmet.

Hihetetlen érzékiséggel ábrázolt párkapcsolatokat, intimebbnél intimebb együttléteket, a legőszintébb színészi játékokat és egy hatalmas dilemma kibontakozását láthatja a néző ebben a filmben. Alice jellemében bármelyik nő magára ismerhet. Ő azonban mégis az, aki meg is meri tenni, amire mások csak gondolnak. A film vége azonban mégis elgondolkodtatja a nézőt. Most akkor egy független és erős nő számára is csak a szerelem az egyetlen megnyugvás? Vagy meddig tartható a biztos pont nélküli áramlás a tengeren? Tudnak-e a nők boldogak lenni a férfiak nélkül, avagy sem.

Szerintem: 

Szerző: Marity Bianka

Forrás és fotó: Titanicfilmfest
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..