Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Automata kritika

Automata cover
Az ember mindig is félt az ismeretlentől. Így népesítette be az éjszakát, az erdőt-mezőt, a hegyeket, stb szörnyekkel. Amikor ezekről kiderült, hogy nincsenek, új veszély ütötte fel a fejét. A mesterséges intelligencia. Még nem készült el, de már félünk tőle. Vajon milyen lesz? Okosabb lesz nálunk, a helyünkre akar majd lépni, ki akar irtani minket? Frankenstein szörnyetege elpusztította saját teremtőjét, tehát a félelem nem új keletű. Asimov mindenféle szabályt alkotott, hogy ne kelljen félnünk tőle, de ez még nem biztos megoldás. Pontosan emiatt rengeteg irodalmi és filmes alkotás foglalkozik a kérdéssel. Most Gabe Ibánez író-rendező próbál valami újat mondani a témában.

Automata jelenetfotó2044-re a z általunk ismert világ már nem létezik. A napviharok kiszárították a bolygót, és az emberiség létszáma mindössze 21 millióra csökkent. Elkerített városokban, robotsegítőkkel együtt próbálnak küzdeni a teljes kihalás ellen. Jacq Vaucan (Antonia Banderas) a robotokat gyártó cég a ROC biztosítójánál dolgozik, olyan kárszakertő féle. Ők fizetnek, ha a robotok bizonyíthatóan kárt okoztak. Feleségével, Rachellel (Brigitte Hjort Sorensen) első gyermeküket várják. Egy nap különös esethez hívják. Egy rendőr, Sean Wallace (Dylan McDermott) lelőtt egy robotot, mert az önmagát szerelte. Ez elvileg lehetetlen. Mind robotba “beleégetnek” két fő szabályt. Nem okozhat sérülést embernek, és sem magát, sem más robotot nem módosíthat. Érdekes nyomozás veszi kezdetét, hogy fény derüljön erre az anomáliára. Jacq főnöke  (Robert Foster) aggódik, de azért segít. De a Cégnek külön tervei vannak. A nyomok pedig a sivatagba vezetnek, ahol már nincs élet.

Automata jelenetfotóÉrdekes koncepciójú film, mégha nem is túl eredeti. Mintha a sztori úgy lenne összelopkodva a nagy elődöktől. Ami még nem baj, ha végeredmény őt igazolja. De itt sajnos nem ez történt. Nem rossz, de nincs benne semmi eredeti vagy meglepő ötlet. A színészek jók, erre nem lehet panaszunk, de a történet kissé lyukas. Pedig a gépek és emberek együttélése, egymásra utaltsága értő kezekben jó filmes alapanyag. Mindössze egy-két erősebb jelent került a filmbe, de azok is inkább korrektek, de nem korszakalkotók. Ami viszont igazán jól sikerült, az a látvány és a hangulat. A városban mintha mindig esne, sötét van, és nyomasztó a légkör. Szűk terek, mocsok és kilátástalanság. A sivatag pedig szikrázóan kies, ameddig a szem ellát. Tiszta, tágas, de halálosan száraz, és üres. Éles kontraszt, de egyik sem megfelelő környezet, más viszont nincs. A sivatagi út itt persze nem csak fizikai, hanem lelki megpróbáltatás is, amiből nehéz jól kijönni, és a végén Jacq is alig tud mihez kezdeni a válaszokkal.

Nyomasztó hangulatú, sötét jövőt vizionáló film ez, erős hangulati elemekkel, és pár robottal, meg erkölcsi kérdéssel. Sok újdonságot nem fogunk látni, de egyszer érdemes megnézni, már csak a színészek miatt is. Érdekes kérdést boncolgat, de választ nem kapunk.

Az imdb-n 6,1 ponton áll, az RT index alig a fele, 31%.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik KrisztiánHallgasd meg a film zenéjét!

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..