Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Sötét húzások kritika

covermoves
Terrorizmus. Amikor egy csoport úgy érzi nincs más lehetősége, akkor egy vagy több brutális, látványos és nyilvános akcióval akarja egyszerre felhívni a figyelmet az általa képviselt ügyre, és kimutatni, hogy elszántak, semmitől sem riadnak vissza. Így akarnak félelmet kelteni mindenkiben, és egyben meghátrálásra kényszeríteni azokat, akik nem értenek velük egyet. Gyáva és embertelen, de gyakran hatásos, és az emberiséggel egyidős. A célok változtak, a módszerek finomodtak, de a lényeg nem változott. Az egyetlen újdonság az ökoterrorizmus, amikor a cél még talán elfogadható, de a módszer semmiképp.

night-movesJosh (Jesse Eisenberg), Dena (Dakota Fanning) és Harmon (Peter Sarsgaard) elszánt környezetvédő. Talán túl elszántak is. Más környezetből jöttek, de céljuk közös, felrobbantani egy duzzasztógátat, mely szerintük nem az embereket, hanem a gaz cégek érdekeit szolgálja, és megbontja a természet egyensúlyát. Eleinte, kisebb döccenőkkel ugyan, de jól megy, ám végül egy ártatlan áldozata is lesz a sikeres akciónak. Ezt mindhárman másképpen dolgozzák fel.

A film nagyon egyszerűen két részre tagolódik, az akció előtti, és az akció utáni részre. A kis csapat hatékonyan funkcionál, haladnak a tervel, véghez is viszik. Már itt látható, hogy a három karakter személyisége igen eltérő. Harmon volt katona és a börtönt is megjárta, igazi alfahím. Elvezi, ha irányíthat, és élvezi a “bevetést”. Josh egyszerű farmer, aki hisz az ügyben, de inkább csendes. Dena a fiatal lázadó, aki az anyagi jólétet hagyta ott a természetközelségért. Sokat idegeskedik, és őt érinti meg legjobban a túrázó halála, amit nem is rejt véka alá. Pedig jobban tette volna.

AI_night moves1A színészek kitesznek magukért, jól bemutatják a csoportdinamika változását, és az egyes karakterek konfliktuskezelési mechanizmusait. Amikor már a paranoia veszi át a józanész helyét, akkor van igazán baj. Amikor már nincs meg a bizalom az összeesküvőkben, könnyen egymás ellen fordulhatnak, okkal, vagy ok nélkül.

A történet jól működik, de a tempó kicsit lassúra sikeredett. Gondolom, hogy ez szándékos volt, mert alig van töltelék jelenet, de ez így akkor sem az igazi. Viszont van idő megismerni a főszereplőket, ami jó, mégiscsak egy thrillerbe oltott drámáról van szó, ami ők adnak el. Emiatt a zene nem hangsúlyos, a fényképezés viszont sokat tesz hozzá a hangulathoz, legyen szó tájképről vagy zárt terekről, éjszakai és nappal egyaránt.

Aki érdekel az ökoterrorizmus emberei oldala, annak ajánlom a filmet, de a színészek miatt is érdemes megnézni. Lényeges, hogy a film nem foglal állást, csak bemutat egy élethelyzetet.

Az imdb-n átlagos 6,0 pontra értékelik, az RT indexe magasabb, 86%.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Forrás és fotó: Titanicfilmfest
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..