Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Csadoros vérszívó kritika

Iráni fekete-fehér vámpírfilm, ráadásul perzsa nyelven, női rendezőtől. A Sundance-en állítólag oda voltak érte, lássuk van-e alapja.

csadoros3Bad City egy szellemváros valahol, feltehetőleg Iránban, de ez végül is mindegy. A kiszáradt patakmederben hullák rohadnak, mindenki egyedül van és magányos, ráadásul még színek sincsenek. Arash (Arash Marandi) drogfüggő apjával él, egyetlen értéke a kocsija, meg frissen lopott macskája. Ám a kocsit elveszíti, mert apja dílere, Saeed (Domonic Rains) elveszi a tartozások fejében. Ám feltűnik egy szótlan lány csadorban (Sheila Vand), aki csendben követi az embert. Mert hát enni csak kell.

A film elég eklektikus. Iráni nyelvű, ott is játszódik, de az ábrázolt világ nagyon nyugati. A vámpír motívum itt csak eszköz, nem horrorfilmről van szó. A fekete-fehér színvilág jól az agyunkba vési a város sivárságát, de ez ment volna színesben is. Viszont a zene nagyon jól eltalált. Több stílus is fevonul a filmben, de vahalogy nem sikerül egy egységes színvonalat tartani. Kevés a modern szám, mintha csak egy Tarantino soundtracket hallanánk, de működik. Sikerült a jelenetekhez megfelelőt választani, és ez egy kis életet visz az amúgy sivár világba. Sajnos ez szükséges is, ugyanis a cselekmény csak egy álmos csiga sebességével halad előre. Inkább stílusgyakorlat ez, mint valódi film, annak viszont remek. Minden a helyén van, karakterek, hangulat, zene, csak a sztori és a tempó kicsit szükségtelenül lassúnak tűnik.

Aki szereti az idegen kultúrák találkozását, és nem riasztja a felirat, annak bátran ajánlom, de csak friss fejjel.

A Csadoros vérszívó a megtekinthető Titanic Filmfesztivál keretében április 15-én (szerdán) 21:00 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A film a versenyszekcióban kapott helyett, ahol a Hullámtörők-díjért száll versenybe.

Az imdb-n 7,1 ponton áll, az RT viszont nagyon szereti, indexe 96%. Engem nem varázsolt el ennyire.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Forrás és fotó: Titanicfilmfest
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..