Kapcsolat

Neked ajánljuk!

R.E.M. – biztató kezdet fiatal magyar filmesektől a zsánerfilmek terén

Magyar sci-fi thriller? Kapjuk fel a fejünket a szokatlan párosításra. Ráadásul kis költségvetésű project, elhivatott fiatal filmes emberek elhatározásából? Ez mindenképpen dicséretes vállalkozás. A R.E.M. című film bemutatójára meglepően sok szakmabeli volt kíváncsi, ami bizonyítja a lojalitást a tehetséges mozgóképes ifjú generáció felé.

R.E.M. – biztató kezdet fiatal magyar filmesektől a zsánerfilmek terén

A rendező, Molnár Szilárd beszámolt arról, hogy a forgatás először csak hobby projectnek indult, ám szép lassan kinőtte magát. 2014 augusztusában és szeptemberében forgatták, és a minimális költségvetés (érthetően) több technikai nehézséget, de ezzel együtt kreatív megoldásokat is kínált. Ez az, ami mindenképpen meglátszik a R.E.M.-en, és az, hogy nagyon jól el vagyunk látva talentummal megáldott filmes utánpótlással. A történet érdekes felvetése az, hogy milyen következményekkel járna, ha képesek lennénk mások álmaiban részt venni, mintegy virtuális valóságként. A két fiatal férfi, Joe és Márk szomszédok egy panelházban. Joe drogos, Márk szexfüggő, és az elvonó után találkoznak, majd jobb híján társak lesznek az „álomjáró” programban. Gyanútlan lakótársaik R.E.M. fázisát nem csak meglesik, de később részeseivé és valamilyen szinten függőivé is válnak. A mások elméjében tett látogatások azonban idővel életveszélyesek lesznek.

Az egyik címszerepet, Márkot Pavlics Tamás játssza, aki egyébként filmkritikákat ír, és szerkesztője az egyik jelentős hazai online mozis fórumnak. Olyan ez kicsit, mintha a hóhért akasztanák, és mivel a kritikust sokszor éri az a vád, hogy ha jobban tudja, csinálja – ő is lelkesedéssel vágott bele a kísérleti film készítésébe.

A R.E.M.-en leginkább az tűnik fel, hogy fantáziadús ötletekkel tele van a készítők agya. Jó példa erre a „tudatos álomról” szóló felvetés, amelynek előidézése képkockáról képkockára teszi látványosan függővé Joe-t (Orbán Gergely). A készítők bevallottan vállalták, hogy Christoper Nolan-féle misztikumot és rettegést, thrilleres jellegű borzongást kívánnak kiváltani, és erre a Joe szobájában kifüggesztett Inception plakát is utal.

A megfelelő technikai háttér hiányosságai ellenére is nagyszerűen fényképezett film, és roppant jó vizuális ötletek vannak benne, melyek csak alátámasztják azt a tényt, hogy a magyar operatőröknek világraszóló hírük van. A zenéje kiváló, megteremti a szükséges minimalista, ám rettegő atmoszférát. (Elekes Gergő zeneszerző egyébként más műfajban is kipróbálja magát. AR.E.M. elején bemutatták új, MOTH című filmjének a teaserét, mely kiváló borongós found footage horrornak ígérkezik.) Jó látni azt, hogy a szakmabeli filmes fiatalok képesek kooperatívan, egymást segítve, támogatva és ajánlva együtt dolgozni. Bizonyítván azt, hogy kellő motivációval, kitartással és lelkesedéssel a műhelymunkából is válhat színvonalas publikálási lehetőség vagy megjelenés. Reméljük, a R.E.M.csak az elsők között van ebben a sorban, és több ilyen kezdeményezés is születik majd a jövőben.

Forrás és fotó: Rem Movie


RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..