Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Timbuktu ajánló

A magyar mozikat elárasztották az Oscar-jelölt filmek. Nem meglepő, hogy az idegen nyelvű jelöltek közül is megnézhetünk néhányat, köztük a komoly témát feszegető Timbuktut.

timbuktucover

A Maliban található Timbuktu város irányítását 2012-ben iszlámisták vették át, saját törvényeiket az ott lakókra erőszakolva. Ez ihlette az Oscar-jelölt film történetét is, amely ezekre a szabályozásokra, valamint egy művészlelkű férfira és családjára helyezi a hangsúlyt.

A film nagy erőssége egyben a hátránya is. Az egész a hiányosságra épül, alapnak veszi, hogy a néző ismeri Allah törvényeit, így egyik szereplő sem magyarázza meg a látszólag teljesen irracionális rendelkezéseket, például azt, hogy miért kell a nőknek kesztyűt viselniük a halárusításhoz a piacon. Ezzel a húzással az európai keresztény kultúrkörben felnevelkedett emberben azt az érzést keltik, hogy nincs is logikus magyarázata a dolgoknak, míg azok, akik ismerik az iszlám vallást valószínűleg evidensnek találják a parancsokat.

A parancs oka akár evidens, akár nem, azt mindenképpen rossz látni, hogy fegyveres emberek egy város mindennapjait alapvetően befolyásolják, megfosztva az ott élőket az olyan alapvető örömöktől, mint zenélés vagy focizás. Ennek ellenére a film nem éri sokkhatásként ez embert, végig ugyanazon az érzelmi hőfokon mozog, ami kicsit inkább dokumentumfilm-érzést keltett bennem, nem pedig katarzist.

Ebben annak is szerepe lehet, hogy a vége nagyon összecsapott, szó szerint összenéztem a mellettem ülővel, hogy mi maradtunk le valamiről vagy tényleg hiányzik egy-két információ. (Tényleg hiányzott onnan valami magyarázat…) Ezt a forgatókönyvírók jobban megmagyarázhatták volna, vagy érzelmi szempontból előkészíthették volna, hogy annyira „üssön”, hogy az ember ne is gondolkozzon el részletkérdéseken.

A film tehát nagyon komoly témát dolgoz fel, de bennem valahogy nem mozgatott meg semmit. Információszerzésnek azonban tökéletes, a vallási túlkapások témája pedig azóta aktuális, hogy az első vallás (vetélytársa) megjelent.

Hazai bemutató: 2015. február 12.

Forrás és fotó: Vertigo Média


RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..