Kapcsolat

Neked ajánljuk!

John Wick kritika

JohnWick_cover

Könnyen vegyíthető más műfajokkal, ezért univerzális, de jól csinálni egyáltalán nem könnyű. Ezért is van sok rossz akciófilm. A titok nyitja szerintem az arányérzék. Ennek egyik remek példája a John Wick.

John Wick (Keanu Reeves) látszólag remekül él fényűző villájában, vezeti sporkocsiját, éli a gazdagok életét, ám magányos. Imádott fiatal felesége betegségben nemrég meghalt ezért összeomlott az élete. Egyetlen mentsvára egy kiskutya, ami felesége utolsó ajándéka volt. Ám gaz orosz gengszterek otthonában rátörnek, elviszik a kocsiját, őt jól helybenhagyják és megölik a kutyáját is. Úgyhogy elmegy és kegyetlen bosszút áll. Mert régen ő volt a maffia legjobb bérelhető gyilkosa, de kiszállt. Azóta is vele riogatják a gengszterek a kisfiaikat. Komolyan, olyan kemény, hogy amikor a rendőrjárőr egy hullát lát az előszobájában inkább szép, estét kíván és lelép. Ennyi a történet, de nem is kell több. Meglepetésre ne számítsunk, inkább élvezzük a film egyszerű zsenialitását.

JohnWick jelenetfoto 28A két rendező (David Leitch ésChad Stahelski) eddig többnyire kaszkadőrként kereste a kényérre valót, vagy a second unitot bízták rájuk. Most nagyot vállaltak, egy egész filmet, de nem vallottak kudarcot. Tudták, mit akarnak, és tisztába voltak a határaikkal is. Ez valójában egy igen jól sikerült Jason Statham film. Sok és látványos akció, kemény főhős, remek egysorosok, karakteres főgonosz. És működik.

A színészek elsőrangúak. A főgonosz, Viggo Tarasovot Michael Nyqvist alakítja, aki a svéd Tetovált lányból lehet ismerős, fiát, az elkényeztetett pöcsfej Iosefet Alfia Allen, alias Theon Greyjoy. Willem Dafoe játsza Marcust, a másik bérgyilkost, Adrianne Palicki a kötelező jónőt. Ian McShane öreg szállodatulajt és/vagy gengszert (minő meglepetés!), John Leguizamo pedig egy autótolvaj banda főnökét. Ilyen névsor már csak jelent valamit! De ha ez nem volna elég, van itt luxushotel kifejezetten bűnözőknek és banktrezorként működő templom is. A történet persze rém egyszerű és lineáris, de a remek dumák, kőkemény és látványos bunyók és lövöldözések garantálják a szórakozást.

JohnWick jelenetfoto 5Keanu a rém rossz 47 Ronin után végre egy jó akciófilmmel térhet vissza. Minden a helyén van. Régimódi történet modern koreográfiával, a harc ritmusára lüktető zenével. A bunyót nem elmosó, hanem szépen bemutató fényképezés, persze mindig remekül bevilágított, de egyszersmind változatos helyszíneken, nappal és éjszak egyaránt. Kiváló színészek által eljátszott sablonszerepek, kőkemény vagy annak szánt dumák. John Wick csak kőkemény, de nem sebezhetetlen. Néha kifejezetten rosszul jön ki a harcból, de még ezt is olyan cool módon adja elő, hogy azt tanítani kell a hősképzőben.

A rendezők érezték, hogy ha túl komolyan veszik magukat, akkor rajtuk nevetünk és nem velük. Így a humor sem hiányzik, és vegyül bele némi önirónia is. Például ilyen szép “pisztoly katát” én az Equilibrium óta ne láttam.

Látványos akciófilm Keanu Reevesel, sziklakeményen, de sallang és bullshitmentesen. Sajnos szinkronos, de egye fene. Nem kell több, irány a mozi!

Az imdb kerek 8 pontra, az RT 86%-ra teszi.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2014. november 13.

Forrás és fotó: InterCom
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..