Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Focus – A látszat csal kritika

Hókusz-Focus porhintés

Sokszor feldolgozták már a szélhámos-csaló topicot, és a Focus-nál bizony születettek már érdekesebb megfilmesítések is. Kezdve a méltán szép emlékű Riviéra vadorzóitól, az igaz történetet feldolgozó Kapj el, ha tudsz!-on keresztül, a szinte tökéletes Ocean’s szemfényvesztő filmekig. A Focus – A látszat csal című moziban sajnos semmi eredeti ötlet nincs, és inkább látványra és zenére, mint karakterre és történetre megy.

focus_cover

Úgy tűnik, mintha Will Smith-nek az utóbbi időben mintha stagnálna kicsit a karrierje, és nem akad útjába olyan forgatókönyv, mely jelentősebb kiugrást biztosítana számára. A Men in Black – Sötét zsaruk trilógia után olyan halovány szerepekben csillogtatta meg magát, mint A Föld után (After Earth), és hiányoznak az olyan blockbusterek, mint a Legenda vagyok, az Én, a robot vagy a Hancock. Jelen filmben egy profi szélhámost, Nicky Spurgeont alakítja, aki a bizalom trükkre építve csalja ki áldozataiból a pénzt. Kapcsolatba kerül egy attraktív fiatal nővel (Jess Barrett/Margot Robbie), aki megkéri őt, hogy legyen a tanítója. A mentorálás túl jól sikerül, a tanítvány nem csak hogy túlnő a mesterén, de annak„femme fatale”-jévé válik – mivel a férfi beleszeret. Jess megkéri Nick-et, hogy vegye őt be a „nagy buliba”, és később vegyes érzelmekkel (és motivációval) vágnak bele a nagy durranásba – mivel már nem egy oldalon állnak. A történet ugyanis három évvel ezután folytatódik, Buenos Aires-ben, ahol Nicky az újgazdag milliomost, Garrigát akarja átverni, akinek azonban időközben Jess lett a barátnője.

Margot Robbie-nak meglehetősen jó referencia Will Smith-szel dolgozni. A feltörekvő ausztrál hölgyet eddig a jól sikerült Időről időre című angol vígjátékban láthattuk, és ismerős lehet még A Wall Street farkasából is, ahol nem kisebb név volt a partnere, mintLeonardo DiCaprio. A Jess-t játszó Margot nagyon dekoratív (vannak, akik egyenesen Nicole Kidman utódjának tekintik), de tökéletes alakját is megmutatja a Focus-ban, ahol is fekete fürdőruhában vezeti meg a férfiakat. Ám alakításának nincs elegendő mélysége, és ez leginkább akkor látszik, amikor szembekerül Nicky-vel, a mentorával. A sekélyes jellemábrázolás miatt nem domborodik ki kellőképpen a konfliktus, nem érezzük, hogy valójában mekkora erkölcsi dilemma az, ha valaki konfrontálódik a mesterével, aki ráadásul gyengéd érzelmeket is táplál iránta. Hogy a fiatal színésznő még nem profi, az abból tűnik ki, hogy a könnyedebb zsáner ellenére is láthatóan sekélyes a színészi játéka – tegyük hozzá, remélhetőleg még csak egyelőre.

A Focus néhol romantikus film, de valamelyest akció is, krimi is, vígjáték is – bár az utóbbi kategóriába csak kissé sötétebb felhanggal tartozik bele. A címszereplő mentségére legyen szólva, hogy az elgondolkodtató, komolyabb jeleneteket, a nagy ritkán felvillanó erkölcsfilozófiai felvetéseket kizárólag Will Smith sokatmondó, ambivalens félmosolyainak köszönhetjük. A film annak ellenére nem hiteles és nem eredeti, hogy egy élő bűvészt, egy igazi legendát kértek fel szakmai konzulensként.Apollo Robbins ma az egyik legnagyobb kézzel manipuláló mágus, aki biztonsági tanácsadóként is működik, és a forgatás alatt is segítette a rendezők (John Requa, Glenn Ficarra) munkáját. A két címszerepet eredetileg Ryan Goslingnak ésEmma Stone-nak szánták volna a készítők, és van egy olyan halvány gyanúnk, hogy számukra valahogy testhezállóbb is lenne. (Ennek ellenére, és a kritikusok vegyes, és inkább átlagosnak titulált értékelése után Will Smith és Margot Robbie készül a következő közös szerepre, a 2016-os DC Comics-os Suicide Squad-re.)

Ezt a filmet viszont menthetetlenül klisés jelenetek, kiszámítható konfliktusok, egyéniség nélküli és homályos karakterek jellemzik. A dialógusok fantáziátlanok és laposak. Amikor elhangzik benne az a kritikusan semmitmondó tanszöveg, hogy „Kétféle ember létezik. Kalapács és szög. Te döntöd el, melyik leszel.”, az végképp elveszi az illúziónkat, hogy A kilenc királynő-höz hasonló, tartalommal bíró szélhámosos filmben lehet részünk. Ám a látszat csal, és így a Focus jórészt sajnos csak egy langyos krimi, ami bár a kulisszák mögé lesést és a leleplezést ígéri, de ehelyett port hint a szemünkbe. Ezzel pedig egyszer ugyan nézhető, de hamar felejthető mozit csinál a Focus-ból.

Szerintem: 

Szerző: Marity Mira

Hazai bemutató: 2015. február 26.

Forrás és fotó: InterCom
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..