Kapcsolat

Neked ajánljuk!

1989 Határon kritika

A dokumentumfilm készítés nem egyszerű ügy. Főleg, ha történelmi témájú, hiszem a múlt megítélése korról-korra változik, különösen e lángoktól öleltben. Nem véletlen, hogy az 1989-es fordulatról (annyi kifejezés van rá, mindenki válasszon kedve szerint) készült alkotás komoly külföldi részvétellel valósult meg. És igen kreatívan.

1989 Határon kritika

A film többnyire Németh Miklós szemén keresztül, az ő beszámolói alapján rekonstruálja azt a zavaros időszakot. Ő maga is többször megszólal, narrál, vagy saját magát játssza. A téma a Vasfüggöny, illetve annak lebontása. Nehéz ügy volt ez akkoriban, nem kevés bátorságok követelt mindenkitől, minden egyes apró döntés, lavírozva Moszkva és a Nyugat között. A film szereplői természetesen több nyelven (magyar, angol, német) szólalnak meg, de ettől csak hitelesebb lesz. Ami különösen tetszett az a régi, archív felvételek kreatív újrahasznosítása. Újravágták és új szinkronnal látták el őket, így szemünk elé tárulnak olyan jelenetek is, melyekről nem készült felvétel, de mégsem hamisítják meg a múltat. Néha kiegészítik egy-egy új jelenettel, ám ezeknél is ügyeltek a történelmi hűségre. Ennek során egy érdekes dokumentum- és játékfilm hibrid keletkezik, ami igen érdekes. Természetesen nemcsak a nagypolitikai eseményekre látunk rá, hanem megismerjük egy NDK család történetét is, akik tőlük akartak nyugatra menni, mint akkor oly’ sokat. Ám szerencséjük végül cserbenhagyja őket, a családfőt lelövik a zavarodott magyar határőrök. Több más esemény mellet, ez adott komoly lökést a végső döntéshez, mely a határnyitást elrendelte.

Akit érdekel a haza politika és/vagy történelem, az ki ne hagyja! A külföldi stáb garantál némi távolságtartást, és elfogulatlanságot, a magyar alkotók pedig a hiteleséget, és a viszonyok pontosabb ismeretét.

Érdekes film, egy nemzetközileg is jelentős, mégis velejéig magyar eseménysorról, amely végül a Berlini fal leomlásához is elvezetett.

Az imdb-n alig 100 szavazat alapján 7,1 pontot ér.

Szerintem: 

Hazai bemutató: 2015. február 26.

Forrás és fotó: Mozinet

https://www.youtube.com/watch?v=voBeOIGwK6Y


RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..