Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Manieggs – magyar animált tojások keménykednek a vásznon

A Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja című akció-komédia rajzfilmben az a jó, hogy olyan, mintha a tengerentúlon készült volna – írom ezt annak ellenére, hogy a magyar rajzfilm méltán híres az egész világon. Ám aki belenéz akár csak a trailerbe, olyan, mintha több ismert amerikai blockbuster paródiáját látná benne. Miklósy Zoltán, a film rendezője vicces kreativitásról és eredetiségről tett tanúbizonyságot, amikor tojások főszereplésével mond el egy bosszútörténetet, stílszerűen fekete-fehérben. Johnnyt, a kemény tojást ártatlanul lesittelték, és szabadulása után felkeresi ellenségeit, hogy leszámoljon velük, amiért börtönbe juttatták.

Manieggs – magyar animált tojások keménykednek a vásznon

A Nyócker óta nem született ilyen jó kis szórakoztató bűnügyi animáció, melynek nyelvi világa néhol indokolja a 18-as karikát. Több zsáneren is élcelődik. Egyes képek és a narrálás alapján a nézőnek beugrik a Sin City, a Kutyaszorítóban, az X-Men, aMátrix, a Walking Dead és még számtalan hollywood-i megaprodukció. A Manieggs nem csak a krimiken, gengszter, akció és thriller filmeken ironizál, de stílusában, címében és hangzásában is az álomgyár termékeit parodizálja, néhol amolyan magyarosan south parkos stílusban. Az egész estés rajzfilmnek még a zenéje is olyan, mint az ismert képregényeké és noire hangulatú üldözős filmeké.

Voltak és vannak nagy mérföldkövek a magyar rajzfilmgyártás történetében, melyek – tartalommal bíró utalásaikkal – inkább szóltak felnőtteknek, mint a kisebb korosztálynak. Ilyen a zseniális Hófehér, a Macskafogó, és a már fentebb említett Nyócker. A Manieggs-hez hasonló itthon még nem volt, ezért érdemes megnézni. A zenéje külön kap egy jeles minősítést a margóra, érthetően, mivel a méltán népszerű alternatív zenekar, a Neo billentyűs tagja, Milkovics Mátyás jegyzi. A tojások szinkronhangját pedig olyan nagyszerű színészek kölcsönzik, mint Kőszegi Ákos, Csőre Gábor, Csuja Imre, Boros Zoltán, Varga Tamás, Józsa Imre, Kerekes József, László Zsolt, Bogdányi Titanilla. A Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja című, egész estés rajzfilm február 26-tól látható a hazai mozikban – és a későbbiekben (reméljük) a határon túl is, mivel már elkezdte fesztiválos szerepléseit.

Hazai bemutató: 2015. február 26.

Forrás és fotó: Vertigo Média

https://www.youtube.com/watch?v=nc2Lyn5qTz0

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..