Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A szürke ötven árnyalata kritika

Szexszel és erőszakkal mindent el lehet adni, még szexet és erőszakot is.

A szürke ötven árnyalata cover
Vannak filmek, amik annak ellenére sikeresek, hogy rosszak. És itt nem a vállaltan B (vagy ZS) kategóriás alkotásokról beszélek, hanem Hollywoodról. Igen Twilight, rólad beszélek. Sajnos a tizenéves lányok nagyon könnyen ráugranak bizonyos divatos dolgokra. És ha egy üzlet beindul… Szóval jöjjön az idei Valentin-napi agyzsibbasztás: A szürke ötven árnyalata.

Mr. Grey (Jamie Dornan) nagyon gazdag, nagyon jóképű, nagyon alacsony a testzsírszázaléka, és bizonyos téren furcsa az ízlése. Anastasia (Dakota Johnson) nagyon fiatal, nagyon szürke kisegér, nagyon szűz, és nagyon beleesik Mr Greybe. Egy kis flört, sok szex, egy kis nézeteltérés, és vége. Hogy miért olvasták annyian és várják a filmet? Összefoglalom egy szóban: szado-mazó. Máz nincs is filmben. Papírmasé karakterek picsognak egymásnak, hogy jaj, meg juj, de azért mégis, meg mégsem stb. A két főszereplőn kívül vannak alakok a filmben, de szerepük semmi. Mondjuk Anastasia anyjáról, szinte többet tudunk meg, mint Mr. Greyről, ami önmagában érdekes. Na de majd a sexjelenetek, azok majd biztos jók lesznek. Mondjuk erotikus nem lett egyik sem, az biztos. A meztelenség, meg a kéjes sikolyok, nem egyenlőek az erotikával. Sharon Stone-nak az Elemi ösztönben egyetlen szemvillanásában több érzékiség volt, mint itt az összes ágyjelenetben együtt. A “játszószoba” szépen be van rendezve, de ez még kevés. És hogy a domináns-alárendelt kapcsolat a valóságban nem ilyen, arra nagyobb összegben mernék fogadni. De nem ez az igazi baj, csak nem lehetett kihagyni, mert ez adja el a filmet. Viszont a két fő karakter viszonya egy nagyon gyenge lányregénynek is ciki lenne. A egyszerű lány találkozik a most-éppen-nem-szőke herceggel, aki eleinte távolságtartó, de azért nyomul, mint egy szagot fogott véreb. A szűz csajnak persze bejön ez a gyors tempó, annak ellenére, hogy tudja, gázos a fickó. Mert majd ő megváltozatja. Amikor ez nem sikerül, és kiderül, a fickó pontosan olyan, amilyennek eddig is mutatta magát, akkor hisztisen lelép. Azért előtte elfogadja az új kocsit, amit sok szexszel hálál meg. Zsák a foltját tipikus esete, sok érzelmi zsarolással. De nem kell parázni, biztosan jön a folytatás, hisz a siker garantált, a könyv meg három részes.

fifty2A zene legalább nem rossz, ez is valami. A színészek se lennének rosszak, a Twilight “színészeit” magasan verik, csak kellet volna valami, bármi, amit eljátszhatnak. A szájharapdálás, meg a szenvedően nézés nem elég. Most szexista leszek, látszik, hogy nő rendezte. De hogy miért nem egy tapasztaltabbat kértek fel? Biztosan nem vállalta. 🙂 Sam Taylor-Johnson (nem rokonok) első filmje nem tudom mire jogosítja majd fel. Az operatőr legalább tisztességes iparosként hozza a kötelezőt. A képek kontúrosak, élesek, sablonosak. Tud ő ennél többet is, de itt gondolom ennyi is elég volt. A film humora is említést érdemel, sokszor kacagtam rajta, bár nem biztos, hogy ez volt az alkotók szándéka. 🙂

fifty3A könyvet szerencsére nem olvastam, de ha olyan, mint a film, akkor rém unalmas lehet, amihez képest viszont elég vastag. Cserébe nagyon manipulaív. Mert üzenete van. Lányoknak: nem baj, ha nem vagy csinos, okos, stb, majd jön egy fickó, aki eltart, cserébe te kiszolgálod minden (főleg szexuális) igényét. Fiúknak: legyél gazdag, és azt csinálsz a csajokkal, amit akarsz. És ezt nagyon finoman, nagyon halkan, de állandóan a fülledne, duruzsolja, hogy lassan elhiszed. És a film ilyen.

Egy régi barátomtól hallottam: “Szexszel és erőszakkal mindent el lehet adni, még szexet és erőszakot is.” Íme az ékes példa a mondat igazságtartalmára. Ajánlani csak a könyv rajongóinak merem, de ők úgyis megnézik. A film annyira sablonos, sótlan és bátortalan, hogy nem éri meg azt a két órát. Tisztelt férfitársaim, ha most Valentin-napon moziba kell menni, te inkább a Kingsmant nézd meg, jobban jársz!

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. február 12.

Forrás és fotó: UIP-Duna Film

 RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..