Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A hobbit – Az öt sereg csatája kritika

Hobbit a végső csatában

Hobbit_cover
Na, ilyenkor van az, hogy csak süpped az ember letaglózva a székében a vége főcím után, és mantraként mormolgatja magában a szavakat: „Szilmarilok, szilmarilok…” Mert nem lehet, hogy vége. Vége az átkozott gyűrű történetének, nincs több tünde és törp, kósza és varázsló, és nincs több hobbit sem, legnagyobb bánatunkra. És ilyenkor az ember lelke belekámpicsorodik a „valaminek végleg vége szakadt” hangulatba, és utolsó reményszálba kapaszkodik, amikor abban reménykedik, hogy Peter Jackson feldolgozza majd Tolkien kézirataiból visszamaradt elő-előzménytörténetet, a fentebb említett Szilmarilokat is – és akkor tán visszaköszön majd a LOTR saga varázslatos, letűnt világa.

A Nagy Álmodozókról szeretnék most írni. A mítoszteremtőkről. 13 évvel ezelőtt történt, amikor bemutatták Peter Jackson leggrandiózusabb megvalósult álmát, a Gyűrű szövetségét. Ezzel a világ kulturális köztudatába örökre belevésődött Középfölde eposza. Az öt sereg csatájával pedig elérkeztünk a LOTR prequel trilógiájának utolsó részéhez.

HBT2-044249rTessék, kérem, lehet fanyalogni. Valószínűleg elégedetlenkedő kritikusok tömege és kritizáló könyvrajongók milliói fognak negatív véleménnyel élni az utolsó (valójában harmadik) rész után. Na de amikor elkezdődik a végső csata, a mindent eldöntő, az öt sereg viaskodása, – ott bizony „szó bennszakad, hang fennakad„…Nem volt, nincs és nem is lesz ilyen CGI látványorgia a filmvásznon. (Elvárható, hiszen minden idők legdrágább büdzséjével dolgozott a rendező. Nagyon nehéz manapság a filmtechnikailag elkényeztetett, millenniumi „spoiled generation” kedvében járni.) A film egyébként nagyon intenzív felütéssel, in medias res ránt be minket a történésekbe: a törpök által felbőszített Smaug totális pusztítással támad a Tóvárosra, Esgarothra. Eközben Tölgypajzsos Thorin lassan kezd megőrülni a hegy gyomrában őrzött aranytól, és a kapzsiság és paranoia miatt törp barátai ellen fordul. A kincsre gyarló módon áhítoznak a tündék és emberek is, de Gandalf közben megtudja, hogy ennél sokkal nagyobb veszély leselkedik mindenkire, Szauron szörnyű terve miatt. A veszekedő felek végül egy oldalra állnak, amikor rájuk támad egy mindennél kegyetlenebb albínó ork, kobold és troll sereg.

HBT3-066142rPeter Jackson úgy nyilatkozott, hogy az Öt sereg csatája lesz a legrövidebb film a hatból, és ezt érezzük is a filmidőn, nem jólesően. Van valami hiányérzet az emberben, és ezt talán a műfaji korlátok átlépése miatt is lehet. A Hobbit záró darabja már nem csupán fantasy vagy kalandfilm, hanem kőkemény akció és thriller. Emiatt olyan feszes tempót diktál, hogy csak kapkodjuk a fejünket össze-vissza. Ez az, ami miatt a briliáns és megahosszúságú – közel háromnegyed órás! – csatajelenet is töménynek érződik néhol. A Gyűrűk ura szériától megszoktuk a tablószerű, epikus átiratot, mely monumentális helyszíneket vonultat fel, nagy utazásokat mutat be. Az Öt sereg csatája nagyjából leredukálódik pusztán az öt sereg csatájára – noha ez a háború látványvilágban és kreatív ötletekben valóban minden eddigit felülmúl. De amíg a LOTR egy misztikus és univerzumteremtő mítosz volt, addig a befejező Hobbit etap olyan, mintha egy interaktív és csúcsszuper videojáték lenne. Ha fejtegetni akarnánk, mi lehet ennek az oka, talán az, hogy a „kevesebb több lett volna”. Vagyis ha a Babó történetét nem darabolta volna három részre a rendező, hanem csak kettőre, mindkettőbe jutott volna akció és érdemi cselekmény egyaránt.

HTBOTFA-TRLR-0009-1Ennek a folyománya talán, hogy a megszokott szereplők már nem sok újat tudtak felmutatni. Martin Freeman Bilbója most van igazán elemében, minden egyes szájrándulásával, orrfelhúzásával, szempillantásával teljes verbális dialógusokat játszik le. Ezért is kár, hogy most szinte csak statisztál, mert az eredeti regény alapján is jóval kevesebb aktív szerep jut neki ebben a részben. Thranduil király (Lee Pace: Zuhanás, Halottnak a csók, Alkonyat: Hajnalhasadás) viszont a leglenyűgözőbb jelenség a filmvásznon. Felejthetetlenül impozáns a jávorszarvason bevonulva, viasszerű arcán az arrogáns és öntelt kifejezéssel. Bizonyos, hogy Tolkien is ilyennek álmodta meg a régi kor elf uralkodóit. Minden kétséget kizáróan Thorin (Richard Armitage) alakítása a legátütőbb erejű. Őrülési pillanatai, Bilbóval történő párbeszédei, és a végső, rianásos jég csatajelenete a legnemesebb angol„method acting” színésztehetségről tanúskodnak.

A Középfölde saga véget ért. A legendás teremtett világok (Star Wars, Game of Thrones, Harry Potter) mellé egyenrangúan felsorakozott J.R.R. Tolkien és Peter Jackson Gyűrűk ura és Hobbit története is. És mi marad hátra vigaszként? Az egy év múlva esedékes bővített, rendezői változat. Addig pedig vigasztalódjunk az átvezető szállal, és a film utolsó jeleneteiben feltűnő öreg Bilbó visszaemlékezései után egyből rá is térhetünk a kronológiailag következő filmre, melyben megalakul egy bizonyos társaság, ami a Gyűrű szövetsége néven vált a világ leghíresebb csapatává.

Szerintem:

Szerző: Marity Mira

Hazai bemutató: 2014. December 18.

Forrás és fotó: Forum Hungary
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..