Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Exodus – Istenek és királyok kritika

Exodus - Istenek és királyok kritika
Ridley Scott.
Legendás rendező, remek filmekkel a háta mögött. Két meghatározó sci-fi után (Alien, Blade Runer) készített mindenfélét, majd 1992-ben jött az 1492: A paradicsom meghódítása. Talán ekkor érezte először, hogy neki is kell egy nagyszabású történelmi film a munkái közé. És a Gladiátor sikere után a fejébe vette, hogy ért is hozzá. Pár évente készít egyet, valami mindig hiányzik. A Mennyei királyságban a karizmatikus főhős, aRobin Hoodból az épkézláb történet. De hátha most. Ismert bibliai történet, látványosan bemutatható csaták, karizmatikus figurák, valós konfliktusok, el sem lehet rontani.

Exodus jelenetfoto 6In medias res, Mózes (Christian Bale) már felnőtt férfi, Ramszesz (Joel Edgerton) “testvére”, hadvezér, és a fáraó is sokra tartja. Aztán egy rabszolga mond neki egy történetet, és ettől teljesen megkattan. Nincs rá jobb szó. Miután kiderül, kicsoda valójában, száműzik. Elveszi az első útjába akadó csinos lányt és családot alapít. Később úgy beveri a fejét, hogy onnantól kezdve istent hallucinálja. Komolyan. És egyből gerilla vezér lesz, aki lázítja a rabszolgákat, akiket az időközben fáraóvá lett Ramszesz – érthető okokból – nem akar szélnek ereszteni. A többit tudjuk. Tíz csapás, Vörös-tenger, heje-huja.

Nézzük a pozitívumokat. A látvány monumentális. Az építkezések, az épületek, a csaták, minden. A jelmezek hangulatosak. Néhol még némi fanyar humor is felfedezhető a történetben. A castingra sem lehet panasz, jó színészekből áll a stáb. Na de a többi. A történet lyukas, bizonyos részeket kihagytak, másokat elnyújtanak. Mintha nem tudták volna eldönteni, mire is akarnak fókuszálni. Mózes és Ramszesz kapcsolatára, Mózes és népe kapcsolatára, Mózes és Istene viszonyára, az egyiptomi csapásokra, a kivonulásra? Nem tudhatjuk. Mindegyik megjelenik a filmben, de csak egy-egy jelenet erejéig, nincs kifejtve egyik sem. Mózes és az örökös nagy haverok, aztán már nem. Mózes nemes, aztán hirtelen héber lesz. Nem hisz az istenekben, de hirtelen követni kezdi az egyiket. Stb. Azért vannak érdekes dolgok is a filmben. Megtudhatjuk, hogy Isten egy rejtélyes, hisztis, erőszakos és igen tenyérbemászó tizenéves fiú. Hogy négynapos előnyt be lehet hozni kb. 5 perc alatt, és többszázezer ember csak úgy, minden utánpótlás nélkül képes túlélni, vándorlás közben. Bravó.

Említettem a jó színészgárdát. Kár, hogy nem hagyják őket játszani. Sigourney Weaver egyetlen egy, Sir Ben Kingsley talán három rövid jelenetet kap, és John Turturro sem jár jobban. Joel Edgerton csak egy sablon gonosz uralkodó és Christian Bale játéka is kimerül abban, hogy szakállának hossza jelenetről jelenetre változik. Ez bizony pazarlás. Az összképen a látvány némiképp javít, de sajnos a minden jelleget nélkülöző zene csak tovább ront a helyzeten.

Újabb kihagyott ziccer, pedig az alapanyagban megvolt a lehetőség. Minden adott volt a sikerhez: színészek, rendező, pénz, mégis belebuktak. Igaz, forgatókönyv nélkül nehéz. Valójában nem rossz film ez, csak felesleges, jellegtelen, és elnagyolt. Talán majd egy rendezői változat helyre tesz pár dolgot. Ráférne.

Aki szereti a bibliai témájú filmeket, annak egy próbát megérhet. Mindenki másnak csak ha nincs már. Akit a kivonulás története érdekel, nézze meg inkább az Egyiptom hercegét, akit az egyiptomi téma, az meg a Múmiát. A bibliánál maradva pedig ott van még az idei Noé.

Az imdb (egyelőre minimális szavazattal) 7,6 pontra értékeli. A Rotten Tomatoes pedig 46%-ra.

Szerintem: 

Forrás és fotó: InterCom

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..