Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Sírok között kritika

Krimi. Valaki elkövet valami, aztán valaki más meg, több-kevesebb sikerrel kinyomozza mi történt, és esetleg az elkövető is kézre kerül. Könyvek, képregények, filmek és sorozatok kedvelt témája egy-egy detektív történet. Izgalmas, érdekes és sokféle irányba el lehet vinni. Lehet klasszikus, vidám, akciódús, de lehet, sötét, kegyetlen vagy akár drámai is. A recept egyszerű, de jól megfőzni nehéz. Kell egy érdekes és egyben csavaros történet, egy (vagy több) kedvelhető főhős, egy megfelelő kihívást jelentő“főgonosz”, és persze a célcsoportnak megfelelő hangulat. Na ez legalább stimmelt.

Matt Scudder (Liam Neeson) valaha rendőr volt, mégha nem is a legjobb fajta. De ennek már 8 éve vége. Most magánnyomozó, csak feketén (nem derül ki miért). Egy ismerőse a segítségét kéri, neki meg jól jön a pénz. Ám az ügy nem szokványos.  A megbízó feleségét a váltságdíj kifizetése után is csak darabokban adták vissza az emberrablók. A férj, Kenny (Dan Stevens) azonban drogdealer, így a rendőrség szóba sem jöhet.

Erős felütés, semmi kétség, és tudják fokozni. Matt nem szuper, csak elszánt. Jó megfigyelő, ami ugye alapvető, de azért hibázik is, ami természetes. Jószándékú, de ez sajnos nem elég. A rendező és forgatókönyvíró Scott Frank tisztelettel bánt az alapanyaggal, de valami mégis hiányzik belőle. A “kötelező” gyerekszereplő kicsit nekem erőltetett volt, bár ennyi még belefér. Ami igazán jól sikerült, az a világ és a hangulat. Sötét, mocskos hely, ahol Scudder nyomoz, tele furcsa figurákkal, reménytelenséggel, erőszakkal és perverzióval. Nem sugall happy endet, annyi bizonyos. Kifejezetten élveztem utána az őszi napsütést. Cserébe néhány jelenet túljátszott, egyes szálak erőltetettek, párbeszédek didaktikusak.

A színészekre viszont nem lehet panasz. Neeson remek, mint az utóbbi időben szinte mindig, a többiek pedig igyekeznek, nem lemaradni. Többnyire sikerül nekik. Sajnos a szinkron miatt játékuk egy részéről le kell mondanunk, de legalább a magyar hangok nem okoznak csalódást. A “gonoszok” kifejezetten jól hozzák a pszicho- és/vagy szociopata karaktert, hatékony csapatot alkotva. A jók minikommandója, már ilyen jól működő gépezet, de ez ilyen szedett-vedett brigádnál nem meglepő. A vége szerintem senki számára nem lesz meglepő, de ez nem jelenti azt, hogy rossz lenne. Egyenesen következik az addig látottakból, nem rúgja fel a film koherenciáját.

Sajnos a könyvet nem olvastam, így nem tudom mennyi az eltérés, de kedvet kaptam hozzá, így a cél elérve. 🙂

Ajánlom azoknak, akik kedvelik Neeson kicsit komolyabb munkáit is, és szeretik a durva krimit. Érzékeny lelkűek viszont kerüljék, nem nekik való.

A két nagy oldal igen hasonlóan látja a filmet, az imdb 6,7 pontot, az RT pedig 66%-ot ad rá.

Szerintem: 

Hazai bemutató: 2014. október 30.

Forrás és fotó: Company Hungary

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..