Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Skyfall kritika

Mindig az árvákból lesznek a legjobb újoncok

Skyfall cover
A Skyfall a 23. állomása Ian Fleming legendás 007-esének, minden idők leghosszabb ideje futó frencsájzában. A Skyfallban Bond lojalitását teszik próbára a múltbeli kísértésekkel küzdő M iránt. Ahogy az MI6-ot támadás éri, a 007-nek nem marad választása, mint lenyomozni és elhárítani a fenyegetést, bármilyen személyes áldozat árán is.

Skyfall jelenetfotó2006-ban kezdte meg pályafutását az újfajta James Bond, aki inkább volt gyilkológép, mint hazáját védelmező titkosügynök. A Casino Royalban és a Quantum csendjében egy olyan 007-est ismerhettünk meg, aki fittyet hány a szabályokra, szeret felfordulást okozni maga körül, önfejű, a végletek embere és egyáltalán nem hasonlít a klasszikus Bond figurára.  Mindemellett ezek az alkotások hoztak egy kis vérfrissítést a sorozatba, mivel azok is bementek a moziba akik az eredeti filmeket nem annyira szerették, mert kíváncsiak voltak az új adrenalintól duzzadó 007-esre. Daniel Craig tökéletes választás volt erre a szerepre, meg volt benne minden, hogy sikerre vigye ezt az új, kissé önző és arrogáns figurát.

Ami viszont nagyon hiányzott az igazi sikerhez az egy jó rendező, aki úgy tudja kézbevenni az alapanyagot, hogy valami pluszt is ad hozzá. Itt jött a képbe Sam Mendes, aki eddig nagyrészt csak drámákat rendezett (Amerikai szépség, A szabadság útjai). Mikor először kiszivárgott a hír, hogy Mendes fogja rendezni az új 007-est a legtöbb rajongó és kritikus fanyalogva fogadta a hírt, mivel nem voltak biztosak benne, hogy megbírkózik a feladattal. Nehéz dolga volt Mendes-nek, mert mindenkinek nagy elvárásai voltak, köztük nekem is. Szerencsére nem kellett csalódnom, Mendes megcsinálta az eddigi legélvezetesebb Bond filmet.

skyfall jelenetfotó 1Már a film első jelenetei és a főcím után sejteni lehet, hogy ez egy másfajta Bond mozi lesz, mint az eddigiek. A főcímdalban el is hangzik: „Ez itt a vége…”, viszont számunkra ez csak azt jelenti, hogy elkezdődik valami új, valami jobb, amire már régóta vártunk. A kicsit érzéketlen és steril 007-es figurát felváltja egy sokkal emberibb és ezzel együtt esendőbb karakter, akiért lehet izgulni, akivel együtt tudunk érezni. Az alkotás középpontjában nem kifejezetten az akció, hanem maga James Bond áll, hogy néz szembe saját magával és azzal a ténnyel, hogy kicsit kezd kiöregedni a szakmájából. Mendes nagyon szépen, árnyaltan rajzolja meg a titkosügynök jellemét: látjuk, ahogy darabokra hullik, és azt is, ahogy lassanként újra megpróbálja felépíteni magát, hogy ismét szolgálhassa hazáját.

A Skyfall remekül ötvözi az előző két rész és a régi Bond filmek hangulatát. Megkapjuk a klasszikus, elegáns, csipkelődő, Aston Martinnal járó nőcsábászt és a markáns, kissé pökhendi, adrenalintól fűtött 007-est is. Ugyanez a kettőség figyelhető meg a történetben is: egyrészt kapunk egy kiválóan kidolgozott forgatókönyvet, sok élvezetes párbeszéddel, másrészt viszont egy remek akciófilmet is, ami nem veszít a lendületéből egyetlen percre sem.

skyfall jelenetfotó 2Nagy pozitívum az előző részekhez képest, hogy James Bond végre kap egy hozzá méltó ellenfelet, akit már nem tud teljesen egyedül legyőzni, hanem szüksége van mások segítségére is. A Javier Bardem által megformált terrorista Raoul Silva számomra az egyik legemlékezetesebb filmes rosszfiú lett. Ahogy megjelenik a vásznon szinte már el is felejtjük, hogy Bond is ott van. Fantasztikus az a feszült, vészjósló hangulat, ami körülveszi, szinte levegőt sem mer venni az ember és elhisszük, hogy bármire képes. Nem csak gonosz és bosszúszomjas, hanem mindemellett intelligens is, ami még hátborzongatóbbá teszi, mivel már tudjuk, hogy túl fog járni főhősünk eszén.

Skyfall jelenetefotó 3Raul Silva karaktere körülbelül a film közepén jelenik meg a színen, és innentől kezdve nincs megállás, egymást követik az izgalmas akciójelenetek egészen a rendhagyó leszámolásig. A Skyfall azért is az egyik legjobb Bond film, mert formabontó. Mivel Mendes még nem rendezett akciófilmet, ezért nem volt semmilyen rossz beidegződése, és ez nagyon jót tett a történet fináléjának – az utolsó 30 percnek. Nagyon tetszett, hogy a végső leszámolás nem a városon belül történik, hanem Skóciában a hegyek között, emiatt nosztalgikus hangulata van a jeleneteknek és sokkal valóságosabbnak is tűnik. Azt kell, hogy mondjam régóta nem láttam ennyire jó befejezést akciófilmnél. Általában mindig az a bajom, hogy kicsit túl sok, kicsit túl hosszú, viszont a Skyfall-nál nagyon el van találva az egyensúly. Nem túl sok, nem is túl kevés, pont annyi van mindenből amennyi kell.

A Sykfall kétségkívül a 2012-es egyik legjobb filmje: egyszerre élvezetes és izgalmas is. Aki már lemondott az igényes akciófilmekről az mindenképpen nézze meg a Skyfall-t, mert Mendes bebizonyította, hogy  lehet ezt másképp is csinálni, és van jövője ennek a műfajnak.

Szerintem: 

Szerző: Illés Heni

Forrás és fotó: Forum Hungray
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..