Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Logan – Farkas kritika

Old Man Logan

Logan - Farkas kritikaMár 17 éve annak, hogy Hugh Jackman életre keltette az X-Men csapat egyik legikonikusabb karakterét, Farkast. Az eredeti trilógia és a két saját filmje mellett még az előzményfilmek egyikében, Az eljövendő múlt napjaiban is főszerepet játszott. Ezért is kavart akkora port maga után a Logan bejelentése, hiszen nem csak a képregény adaptációk között, de más hollywoodi produkciók terén sem tapasztalni gyakorta, mikor egy színész tisztességesen kíván elbúcsúzni egy ennyire hozzánőtt szereptől.

2029-ben a mutánsok eltűnőben vannak, egyre kevesebben születnek különleges, avagy kevésbé különleges képességgel, így a mutáns-ember konfliktus, ami az eddigi összes X-Men film cselekményének táptalajt adott, nincs többé. Logan megöregedett, öngyógyító képessége már nem úgy működik, mint fénykorában, és hőshöz illő célok hiányában limuzin sofőrként dolgozik. Ekkor bukkan fel egy titokzatos lány, aki miatt Logan kénytelen újfent harcba szállni.

Logan - Farkas kritika

A Logan nem kifejezetten hasonlít semelyik eddig látott szuperhősös képregény adaptációra, emiatt nem csak a párhuzamok vonása válik teljesen értelmetlenné, de a jó film fogalma is új értelmet nyer, mivel a Logan egy baromi jó film lett, viszont nem abban az értelemben, ahogy azokat az évente áramló Marvel/DC áradatra használjuk.

A film pont olyan, mint a címszereplő maga: öreges, poros, komótos, és kiveszett belőle minden nagyravágyás. A tempója lassú, nincsenek fejvesztett vágások, az akciók a játékidő kis részét képzik, viszont azok intenzitása és brutalitása kárpótol a mennyiségért. Nincsenek érzelmes csúcspontok, magasztos célok, se pátoszos pillanatok, a keserű beletörődés sűrű atmoszférája lengi be az egész filmet.

Logan - Farkas kritikaHugh Jackman még sosem hozta ennyire jól a már sokszor eljátszott figurát. A cinizmus, az ingerültség és a beletörődés sokkal hihetőbb jellemvonásai Farkasnak, mint az X-Men filmek bármelyikében. Nem mellesleg nagyszerű párost hoztak össze Patrick Stewarttal, aki brillírozik az idős korára gyengeelméjűvé vált Xavier professzor szerepében. És még két ilyen óriás között is remekül érvényesül Dafne Keen, aki gond nélkül kelti életre a faarcú, érzelemmentes kislányt, aki gyermeki lelkesedéssel csodálkozik rá a világra, ami elől mindaddig el volt zárva.

Az akciókból az előző két önálló Farkas filmmel ellentétben nem spóroltak a brutalitással. Hullanak a fejek, fröcsög a vér, tökéletesen rálátunk, hogy az adamantiumkarom milyen hatékony eszköz, ha a rosszfiúk feldarabolásáról van szó. Mind ezek mellett, ha nem is szörnyen kiemelkedő, de kellően sajátos és ellenszenves rosszfiút kapunk Boyd Holbrooknak köszönhetően, akinek már az első feltűnése is elég ahhoz, hogy viszketni kezdjen a tenyerünk. Lomha tempója mellett kicsit soknak tűnt az a 135 perc, de visszagondolva semelyik szakasz megrövidítését nem érzeném jogosnak.

A Logan az utóbbi évek legkiválóbb képregény adaptációja, amit az eddigi sémáktól való elrugaszkodás tett lehetővé, viszont pont ezért lehet azoknak csalódás, akik a szokásos, könnyed szórakozásukra vágynak. A Logan méltó lezárása lett Farkas történetének. Keserűségében és beletörődésében enyhén nosztalgikus és kicsit szentimentális, viszont pont ezekkel az összetevőkkel lett tökéletes ez a búcsú.

Szerintem: 

Szerző: Kátai Levente

Hazai bemutató: 2017. március 2.

Forrás és fotó: InterCom
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..