Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Az alapító kritika

Az alapító kritikaA gyorséttermek ma már teljesen megszokottak hazánkban is, de nem volt ez mindig így. A rendszerváltás környékén a McDonald’s maga volt Amerika. Azok a hamburgerek, shake-ek, sült krumpli, stb. Aztán nálunk is esemény helyett, csak a sarki kajálda lett, ahol néhanapján bekapunk valamit. Ám nem volt ez mindig így. Az cég keletkezése és felvirágzása annyira amerikai történet, kész csoda, hogy csak most készült belőle film, Az alapító címmel.

Ray Kroc (Michael Keaton) kereskedő, aki épp egy shake-készítő géppel járja az éttermeket, hogy egy kis pénz szerezzen. 1955-ben ez még teljesen megszokott volt, ahogy a görkoris pincérnők, és lassú kiszolgálás is az autósbüfékben. De nem úgy Dick (Nick Offerman) és Mac (John Carrol Lynch) McDonald gyorséttermében. Itt a kiszolgálás gyors és pontos, és elhagynak olyan sallangokat, mint tányér és az evőeszközök. És Raynek beindul az agya. Meggyőzi a testvéreket, hogy terjeszkedjenek, hozzanak létre egy jövedelmező franchise-t. A fivéreknek eleinte nem tetszik a dolog, de az üzlet az üzlet. Kroc pedig egyre jobban belejön az üzletbe, sőt, új könyvelője segítségével jövedelmező innovációkat is megvalósít. De ez sajnos a McDonaldoknak már nem tetszik, a szakítás elkerülhetetlen. Közben válás, új feleség, pénzügyi gondok, végül őrületes siker, ahogy az az ilyen filmeknél megszokott. De ez tényleg megtörtént, majdnem pontosan így.

Az alapító kritikaA történet valóban nagyon amerikai, vagy inkább nagyon kapitalista. Ray és a két fivér más-más oldalról közelítik meg az üzletet. Mindkét álláspont elfogadható, de sajnos egymás ellentétei, így akár csúnya vége is lehet. És bizony a nagyhal megeszi a kishalat. Ez most sincs másként. Ray komoly átalakuláson megy át az egyszerű kereskedőtől a kőkemény tulajdonosig. Láthatjuk, ahogy mindent kockára téve küzd az álmáért, majd ahogy a siker és a pénz teljesen a hatalmába keríti. Ráhajt az üzlettársa feleségére, megszegi a szerződést, átveri az partnereit. Tény, hogy Kroc tette azzá a céget, ami ma is, az egyik legnagyobb, az egész világot behálózó gyorsétterem. De milyen áron. Így a film persze jutalomjáték Keaton-nak, aki szinte lubickol a szerepben, de a két testért alakító Offerman és Lynch is kiváló alakítást nyújt. Egyikük a halk és szigorú agy, a másik az impulzív ötletelő. Amikor ők hárman vannak a vásznon, annak minden pillanat kiváló.

Az alapító kritikaKrocról könyvek sora jelent meg, hogy milyen sikeres, és hogyan is kell ezt csinálni. Nos, az első vitathatatlan, de a második már kérdéses, legalábbis morális szempontból. Az biztos, hogy mindig a cég érdekeit nézte, ez nem vitás, de ezért sok embert taposott el, ha úgy érezte szükségesnek. Az pedig, hogy magát tartja alapítónak, az a cinizmus csúcsa. Nélküle nem lenne minden nagyvárosban egy McDonald’s, de hogy ez jó-e nekünk, az más lapra tartozik.

Szerencsére Az alapító elég jó lett, amiben szinte minden a helyén van. A színészek, a korszak, a hangulat, a rendezés. A forgatókönyv már nem annyira. Az elején lassan indul be a végén viszont gyorsan rohan át, így kicsit összecsapottnak tűnik. De ez legyen a legnagyobb bajunk. Minden adott ahhoz, hogy reális képet kapjunk két valóban figyelemreméltó életútról, Kroc és az étteremláncéról egyaránt, mert ez a kettő elválaszthatatlan egymástól.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2017. február 2.

Forrás és fotó: Forum HungaryRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..