Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Doctor Strange kritika

Ki vagy Doki?

Doctor Strange kritikaMielőtt belekezdek a kritikámba el kell mondjam, hogy nem ismerem a Marvel képregényeket, így egyáltalán nincs összehasonlítási alapom, hogy mennyire sikerült jól vagy éppen rosszul a Doctor Strange az eredeti alapanyaghoz képest. Sőt! Eredetileg nem is én írtam volna ezt a kritikát, hanem egy képregények terén jobban „képzett” kolléga, viszont már a film felénél éreztem, hogy ezt nekem kell megírni. Aztán majd Ti Kedves Olvasók eldöntitek, hogy jól tettem-e. 🙂

A Doctor Strange-nek már az előzetese is eléggé becsapós, és aki az alapján egy komoly filmre számít az csalódni fog, ahogy én is. Viszont részemről ez a csalódás pozitív volt. A Doctor Strange egy új színt festett a Marvel palettájára, a teljesen őrült, kicsit katyvasz és szinte minden logikát mellőző varázslókalandjával. Ez a vérfrissítés már nagyon kellett a sok komoly képregényfilm után, egy hős, akinek két térkapu idézés és három dimenzióhajlítás között még arra is van ideje, hogy bedobjon néhány jól eltalált egysorost. És nem mellesleg a levitáció köpenyét nála coolabb módon senki nem tudja viselni.

Doctor Strange kritikaAz alaptörténetet nem boncolgatnám hosszasan, mivel már biztos mindenki kívülről fújja, plusz olyan egyszerű, mint a bot. Adott egy menő, egoista szupersebész, aki orvosi karrierjének csúcsán szörnyű autóbalesetet szenved, melyben kezei olyan idegsérülést szenvednek, hogy nem képes többet műteni. A Doctor megszállottan keresi a gyógymódokat, de folyamatosan falakba ütközik, és azt a választ kapja, hogy az ő állapotán már nem lehet segíteni. Mivel a hagyományos gyógymódok már nem használnak, Strange egy titokzatos himalájai szerzetesrendnél találja meg a remény utolsó sugarát. De hogy meggyógyuljon, fel kell adnia mindent, amiben hitt, és meg kell tisztítani elméjét, hogy be tudja fogadni a misztikus erőket.

Doctor Strange kritikaAmi nekem már nagyon tetszett az ajánlatban is, hogy a film műfaja elsősorban a fantasy-hoz áll a legközelebb, de arra nem számítottam, hogy a Doctor Strange ennyire kellemes nosztalgiaérzést fog bennem kelteni, és eszembe jutnak majd a régi szerepjátékkal töltött esték. Az egész film hangulata nagyon hasonlít egy egészen őrült M.A.G.U.S. vagy D&D kalandra, ahol mindig akadt egy különc varázsló, aki sohasem azt csinálta, amit kellett, hanem ment a saját feje után, és ha már kifogyott minden eszközből és ötletből, akkor még mindig maradt elég ideje és mannája (varázspontja), hogy kipróbáljon valami tiltott- vagy eléggé rizikós varázslatot.

Doctor Strange kritikaDoctor Strange karaktere egy az egyben ilyen, melyet Benedict Cumberbatch nagyszerűen kelt életre, egyszerűen lubickol a szerepében, olyan mintha mindig is erre várt volna. Annyira látszik rajta, hogy élvezi ezt a hatalmas ökörködést, amit a filmben kellett csinálnia, hogy ez nagyon hamar átragad a nézőre is, és szinte észre sem vesszük, de már ott figyel a vigyor arcunkon. Természetesen a többi színész is telitalálat volt, kezdve az ősmágust alakító Tilda Swintonnal, Chiwetel Ejiofor-on, Rachel McAdams-an át egészen a főgonoszt alakító Mads Mikkelsen-ig. Annyira jó látni mikor egy színészgárda ennyire egyben van, nem egymás mellett, hanem egymással kölcsönhatásban működnek, meg van a kémia köztük, alátámasztják, segítik egymás színészi játékát. Hiába nagyon egyszerűek a karakterek, a zseniális színészek még ezt is elfeledtetik velünk, annyira jó nézni őket a vásznon.

Doktor Strange kritikaA nagyszerű szereplők mellé, kapunk egy igazán érdekes és eredeti látványvilágot, ami tökéletesen harmonizál a történettel, és egy nagyon egyedi hangulatot kölcsönöz a filmnek, ahogy dimenziók között ugrálnak, terethajlítanak vagy éppen egy varázsfegyvert hoznak létre vagy használnak. Mindezek tetejébe kapunk még egy jó adag humort is, ami nagyon szerethetővé teszi az amúgy is bóhokás hangulatú képregényadaptációt.

Természetesen a film nem tökéletes, sőt! Valószínűleg tudnék egy másik cikket írni arról, hogy milyen logikátlanságok és furcsaságok voltak a Doctor Strange-ben. Viszont egyszerűen nem tudok haragudni ezekért, mivel ennyire ötletes és szórakoztató őrültséget már régen láttam. Tény, hogy kell egyfajta gyermeklelkűség az alkotás befogadásához, de aki képes “kitágítani elméjét” annak nagyon be fog jönni ez a film.

Szerintem: 

Szerző: Illés Heni

Hazai bemutató: 2016. november 3.

Forrás és fotó: Forum Hungary

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..