Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Érettségi kritika

A gyerekért mindent

Érettségi kritikaAz Érettségi címet viselő román film utolsó jelenetében végzős, középiskolás diákok állnak össze egy közös fotó erejéig. Olyan jó rájuk nézni. Fiatalok, naivak, tiszták és bizakodva néznek a jövőbe. Mi, az idősebb generáció is bizakodva nézzük őket. Nagy reményeket táplálunk irántuk, hiszünk (vagy csak próbálunk abban hinni), hogy ez a nemzedék majd megváltoztatja és jobbá teszi a világot. De vajon hol van a kapcsolódási pont a fiatal generáció álmai és az apák nemzedékének reményei között? Erre keresi a választ Cristian Mungiu filmje, ami idén elhozta a legjobb rendezőnek járó díjat Cannes-ból.

Romeo (Adrian Titieni), köztiszteletben álló orvos és felesége, Magda (Lia Bugnar) a kommunizmus bukása után, nagy reményekkel költöztek vissza szülőhazájukba. Álmaik az évek alatt szertefoszlottak, a diktatúrát nem követte az áhított aranykor Romániában. (Ahogy nálunk sem.) Romeo orvosként dolgozik egy lepukkant erdélyi kisváros lepukkant kórházában, ahonnan esténként hazatér a lakótelepi lakásukba. (Az a fajta lakótelep, amiről simán hihető, hogy disznót vágnak a harmadikon. Aki járt arrafelé, az tudja miről van szó.) A férfit egyetlen dolog élteti, egyetlen dologért küzd minden erejével. Szeretné, ha lánya, Eliza (Maria-Victoria Dragus) a szemében Ígéret Földjeként létező Nyugaton élne. Ezért foglalkozik vele, járatja különórákra. A befektetett energia megtérülni látszik, az okos és szorgalmas lány a kapujában áll annak, hogy felvételt nyerjen a Cambridge-i Egyetemre. Már csupán az érettségit kell jól megírnia, amivel nem lesz gond, hiszen az iskolában mindig is kitűnően teljesített.

Érettségi kritikaÁm az érettségi előtti nap történik valami, ami kizökkent a „tervet” a kerékvágásból. Elizát megtámadják az iskola előtt, kis híján megerőszakolják. A megrázkódtatás után persze nem sikerül a vizsga úgy, ahogy kellene, így az apa kénytelennek érzi magát, hogy tegyen valamit.

Ezen a ponton indul meg Romeo kálváriája, aminek értékét és érdekességét az adja, hogy több síkon is értelmezhető. Egyértelmű, hogy a főhős tisztességes ember, hiszen orvosként soha nem fogad el hálapénzt a betegeitől. (Valljuk be, a régiónkban az nem számít morális kisiklásnak, ha egy orvos a kórházból távozó, gyógyult beteg által odacsúsztatott borítékot nem hárítja el.) Mégis kénytelen olyan eszközökhöz nyúlni, amik ellenkeznek az elveivel, fogaskerékké válik abban a korrupt és „kéz kezet mos” alapon működő rendszerben, amitől a lányát meg akarja kímélni.

Lehet egyértelműen ítélni és lehet egyértelműen felmenteni, de a nézők nagy részében inkább az ingadozás lesz a meghatározó érzés az orvos tetteivel kapcsolatban. Nehéz eldönteni, hogy a Romeo áldozat-e, aki felőrölnek a tisztességtelenül működő társadalom fogaskerekei, vagy inkább fokozatosan korrumpálódóik, erkölcsileg egyre lejjebb csúszik.

Érettség kritikaA főhős morális megítélése mellett (azzal szorosan összefonódva) van még egy hangsúlyos szál. Az apa vágyainak középpontjában nem egy tárgy, hanem egy másik ember sorsa áll. Romeo megálmodta, elképzelte Eliza jövőjét, de vajon a lány tényleg erre vágyik-e? Pszichológiai közhely, hogy a szülők a meg nem valósult álmaikat a gyerekeikben akarják megélni és az érettségire készülő kamaszlány pont ennek a szituációnak az áldozata. Az első képkockáknál még mi is hatalmas lehetőségnek tartjuk a külföldi ösztöndíjat, de aztán egyre inkább felmerül bennünk, hogy nem a gyerek „nagy dobásáról” van szó, hanem inkább az apa monomániájáról. A nagybetűs Álom nem biztos, hogy Anglia, hanem talán a közeli Kolozsvár egyeteme is lehetne.

Ezen felül sok más is benne van a filmben. Egy tönkrement házasság krónikája, az újrakezdés valaki mással, a nemi erőszakot átéltek kálváriája a rendőrségén és az apa szembenézése azzal, hogy a kislány lassan felnőtt nő lesz. Sok, komoly téma, de a film mégsem lesz zavaros és zsúfolt. Csak nagyon igaz, nagyon elgondolkodtató és – sajnos- nekünk magyaroknak, nagyon-nagyon ismerős.

Szerintem: 

Szerző: Rácz Sarolta

Hazai bemutató: 2016. október 20.

Forrás és fotó: Vertigo
A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..