Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Tarzan legendája kritika

Tarzan legendája kritikaVannak filmek, amiket minden generáció elkészít magának. Nem remakek ezek, inkább az eredeti alapanyag (többnyire regény vagy novella) újraadaptálása. Ezzel nincs is semmi baj, ha a végeredmény jó akkor hajrá! Azért a legtöbb esetben van egy konszenzus arról melyik adaptáció sikerült a legjobban, de próbálkozni nem bűn. Vajon a 2016-os  Tarzan legendája felér a legendás elődhöz?

In media res kezdünk. Kongóban II Lipót belga király elintéző embere, Leon Rom (Christoph Waltz) gyémántot keres, hogy az uralkodó ebből finanszírozhassa a gyarmat teljes meghódítását. Mert bizony a katona pénzbe kerül, a zsoldos meg még több pénzbe. De a gyémántlelőhely sajnos a helyi gonosz ember, Mbonga (Djimon Hounsou) kezében van, aki Tarzan fejét követeli a sok fényes kőért cserébe. Rom nem az a fajta, akinek az ilyesmi megülné a gyomrát, így máris ördögi tervet eszel ki, hogy elfogja a dzsungel egykori fiát. Tarzan, vagyis most már John Clayton, Greystoke grófja (Alexander Skarsgård) eközben angliában él civilizáltan, felöltözve gyönyörű feleségével, Jane-nel (Margot Robbie). De ha a hazának szüksége van rá, akkor visszamegy Afrikába, mert miért ne. És magával viszi George Washington Williams (Samuel L. Jackson) amerikai abolicionista emberjogi harcost, mert miért ne, meg az asszonyt, mert az is menni akar. Lesz itt minden, liánon ugrálás, csak úgy Pókemberesen, kedélyes vonatozás, meg hajókázás a folyón, és persze majmok, főleg gorillák, mert ő Tarzan és kész. A jófiúk jót cselekednek, a gonoszok gonoszkodnak, de azért sejtjük, hogy mi lesz a vége, inkább csak a hogyan a kérdés.

Tarzan legendája kritikaA film gyönyörű. A tájak csodálatosak, a fényképezés szép, és nem túl giccses. Az állatok animációja zavarba ejtően életszerű. Persze az új Majmok Bolygója után ez nem meglepő, de akkor is megérdemli a dicséretet. A sztori is rendben van, kalandfilm a javából, annak minden jó és rossz kellékével. Csak sajnos nélkülöz minden eredetiséget. Minden eleméről megmondható, melyik filmből kölcsönözték. Liánon lengés? Pókember. Tarzan eredete flashback-ekben elmesélve? Hegylakó. Fehérruhás és kalapos európai főgonosz? Frigyláda. Megállíthatatlan gnú csorda? Oroszlánkirály. Emberevő krokodilok? Végzet temploma. Van itt fekete-fehér buddy-páros és barátságos bennszülött is, mert az sem árt. És a casting? Kell egy stílusos főgonosz? Waltz. Egy rosszarcú feka? Hounsou. Egy badass feka? Jackson. Egy gyönyörű nő, aki játszani is tud? Robbie.

Tarzan legendája kritikaAzért a színészekről érdemes elmondani, hogy remekül hozzák a karakterüket. Sablonosak persze, de egy kalandfilmben ez inkább követelmény, mint hátrány. Furcsa módon pont a főszereplő karaktere a legvérszegényebb, de azért nem vészes. Robbie pedig nyilvánvalóan a 2010-es évek Angelina Jolie-ja. Nemcsak szép, de bármit eljátszik, nem is akárhogy.

Régi vágású kalandfilm, minden értelemben. Nosztalgiázni jó, de a ma már magasabban van a léc, amit nem igazán tud megugrani. Szerencsére a készítők egy-két csapdát elkerültek, de sajnos így is maradt, amibe beletört a bicskájuk.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. június 30.

Forrás és fotó: InterCom
RelatedPost

1 Comment on Tarzan legendája kritika

  1. Nekem tetszett ez a film.
    Nem tudom, a különböző elemek honnan lettek kölcsönözve, nem is fogom ellenőrizni, mindössze a Pókemberen akadt meg a szemem.
    Az első Tarzan könyv 1912-es, az első Tarzan-film 1918-as. Még a legismertebb, Johnny Weissmülleres Tarzan filmek is a 30-as évektől jelentek meg.
    Az első Pókember képregény 1962-es, animációs filmek 1967-től, a filmek még későbbről vannak.
    Szóval nem mondanám, hogy a lengedezést Tarzan másolta 🙂

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: