Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Amerika kapitány: Polgárháború kritika

Amerika Kapitány Polgárháború cover
Azt már a trailer(-ek) alapján is sejteni lehetett, hogy ez lesz az eddigi legkomorabb és leginkább drámai Marvel film. Mind történet, mind hangulat szempontjából. De vajon jó lesz-e, felér majd a nagy elődhöz, találgattuk. A találgatásoknak vége, kezdődjön a Polgárháború!

Amerika Kapitány: POlgárháborúA Bosszúállókra nehéz idők járnak, már nem mindenki tekint rájuk egyértelmű hősként. Mert a hősködés bizony gyakran áldozatokkal jár. Civil (és főleg amerikai) áldozatokkal, ami tűrhetetlen. Egyesek szerint. Így a tábornoki uniformist hadügyminiszteri öltönyre cserélő Thaddeus Ross (William Hurt) előáll egy egyezmény tervével, amely igyekszik majd kordában tartani hőseinket. Természetesen ez a szándék nem arat osztatlan sikert, a keményfiúk – és lányok, természetesen- két frakcióra szakadnak. Kontroll és szabadság, ezek a mai való világban is legtöbb kérdést felvető politikai témák, nem csoda, hogy a képregényekben is foglalkozni kell velük. Emellett, még egy sor mellékszál felbukkan, egy rakás új hőssel egyetemben. A két legfontosabb Fekete Párduc (Chadwick Boseman), és Pókember (Tom Holland). Saját történetüket sikerült beilleszteni az események sorozatába, nem nagyon lóg ki az a bizonyos lóláb. És felbukkan a Tél katonája is, aki már a múltkor is nagy galibát okozott, ennél kevesebbre most se számítsunk tőle.

Amerika kapitány: Polgárháború 2Bátor cselekedet egy ilyen aktuális, egyszersmind komoly és nem könnyen megoldható kérdés köré építeni egy szuperhős filmet, de a Russo testvérek már a Tél Katonájával bebizonyították, megoldják a rájuk bízott feladatot. A kvázi két főszereplős történetben szinte mindenkinek találtak helyet. Tony Stark (Robert Downey Jr.) a lelkiismeretére és bűntudatára hallgatva a javaslat mellé áll, míg Steve Rogers (Chris Evans), az örök idealista hős nem tud engedni, szabadságvágya mindennél erősebb. A csapat tagjai kényszer, józan megfontolása, túlélés, stb, miatt mind kénytelen egyik vagy másik oldalra állni, bármennyire is nem fűlik hozzá a foguk. Ezalatt, hogy ne csak filozófiai eszmecserét kelljen hallgatnunk, történik némi terrortámadás, rajtaütés, beszivárgás, és a múlt árnyai is kísértenek, nem sok nyugtot hagyva elfoglalt és lelkileg leterhelt hőseinknek.

Captain America: Civil WarSzerencsére a készítők érezték, hogy ennyi lelkizés, búskomor elmélkedés, és belháború megfeküdné a nézők gyomrát, ezért a kellő időben tökös egysorosokkal és macsó riposztokkal oldják a feszültséget. Ez a néhol könnyed hangvétel csak erősebb kontrasztot ad a tragédiának. Mert abból jut bőven. Hol van már a 2008-as Vasember jópofa hősiessége? Itt már jóval többről van szó, ezt a szuperhősök is a saját bőrükön érzik. De azért hősök ők, hogy ilyen nyomás alatt se törjenek meg, hanem tovább harcoljanak, azért amiben még hisznek. Ellenségük legyen akár külső vagy belső.

Amerika Kapitány_polgárháború 2Az Amerika kapitány: Polgárháború talán egyetlen hibája, hogy a sok történetszál és új karakter miatt egyeseknek kevesebb idő jut a vásznon. A Fekete Özvegy (Scarlett Johansson), War machine (Don Cheadle) vagy Sólyomszem (Jeremy Renner) csak epizód szereplő lett, a Hangya meg szinte csak cameózott. Vizió (Paul Bettany) valamint a Skarlát Boszorkány (Elizabeth Olsen) már több időt kap, de csak alig. Talán csak Bucky (Sebastian Stan) és Sólyom (Anthony Mackie) kap rendes játékidőt. És gonoszból is meglepően kevés van, igaz ez a film most a belső ellenségről szól. Azért Zemo (Daniel Brühl) karakterében van fantázia.

Hosszú, de cseppet sem unalmas, jó ritmusú, látványos akciófilm, nagyon is emberi szuperhősökkel. A látvány lehengerlő, a történet briliáns, a színészek remekek. A 3D néhol bukdácsol, de nem vészes. Rajongóknak kötelező, a többieknek ajánlott. A képregény adaptációk ezzel e filmmel megint szintet léptek, akárcsak a Tél katonájával. Jó az irány, csak így tovább.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. május 5.

Forrás és fotó: Forum Hungary
RelatedPost

1 Comment on Amerika kapitány: Polgárháború kritika

  1. Az itt leírtakhoz egy valamit lehet csak hozzáfűzni: “Teljesen egyetértek!”

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: