Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Zootropolis – Állati nagy balhé kritika

Értelem és érzelem

Zootropolis - Állati nagy balhé kritika
A Disney Stúdió alkotásai az elmúlt években rengeteget fejlődtek, mind a látvány, mind pedig a történetmesélés terén. Az első igazi mérföldkő a Disney „evolúciója” során a Volt című roppant kedves animációs alkotás volt, ahol már érezhetően arra is törekedtek, hogy a felnőttek számára is élvezhető legyen a történet. A következő Disney filmográfiából kilógó „mese” a Rontó Ralph volt, majd ezt követte 2014-ben a Hős6os, amit talán a felnőttek sokkal jobban értékeltek, mint a fiatalabb közönség. Idén ismét megleptek minket, mivel a Zootropolis simán felveszi a versenyt szinte bármelyik Pixar animációval, és ezt nem pusztán a pazar látványvilágnak köszönheti, hanem annak a nagyszerű történetnek is, ami nem csupán belopja magát az ember szívébe, hanem mély erkölcsi mondanivalóval is rendelkezik.

Judy Hopps a kis nyuszilány minden álma, hogy az állatok fővárosában Zootropolisban rendőr legyen, csak egy a bökkenő, hogy nyúl rendőr még sohasem volt. Viszont Judy nem adja fel, elszántan küzd, és végül eléri célját. Az első csalódás akkor éri, mikor megérkezik az örsre, és ott apró termete miatt a legegyszerűbb munkára, a bírságolásra osztják be. A nyuszinak rá kell jönnie, hogy az élet nem olyan egyszerű, mint az gondolta, de nem adja alább és elvállal egy megoldhatatlannak tűnő ügyet, hogy bebizonyítsa rátermettségét. Közben megismerkedik Nick White-tal, a szélhámos Rókával, aki bevezeti a „való” világ rejtelmeibe, ami nem kevés izgalmat, nevetést és megható pillanatokat szerez a nézőnek.

Zootropolis - Állati nagy balhé kritikaA Zootropolis egyik legnagyobb érdeme, hogy görbe tükröt állít elénk, nagyon találóan kifigurázza, néhol keményen oda is csap a sztereotípiáknak. Itt arra gondolok például, hogy minden közhivatalnok lajhár, a rendőrfőnök egy mérges bika, a nyuszikat vidékről jött répatermesztő bugrisoknak tartják, a rókák pedig csak lopni, csalni és hazudni tudnak. Ezek a momentumok igazából csak egy szeletét képezik az alkotásnak, később azt is megtudhatjuk, hogy melyik állat miért olyan, amilyen.

Zootropolis - Állati nagy balhéA korhatár besorolás ismét kicsit alacsonyra sikeredett, mivel 6-os karikát kapott, élvezni valószínűleg a kisebbek is fogják, de a mélyebb, komolyabb mondanivalót igazán csak egy idősebb gyerek/felnőtt érti majd meg. A kicsik örülni fognak a jópofa állatoknak, és a szép színes képeknek, de azt már nem fogják érteni, hogy ez nem is az állatokról szól, hanem rólunk, emberekről, hogy mennyire gusba tudnak kötni minket az előítéleteink, és ami nagyon tetszett, hogy a Zootropolis arra is rávilágít, hogy néha nem szándékosan bélyegzünk meg egy „állatfajt”, hanem azért mert nem értjük őket vagy pedig félünk tőlük.

Zootropolis - Állati nagy balhéA Disney legújabb alkotása nem csak tanulságos, de rendkívül szórakoztató is, rengeteg poén van benne, és egy-két popkulturális utalás is a felnőttek kedvéért. A Zootropolis egyszerre bájos mese, kalandfilm, krimi, dráma és az utolsó 20-30 perc pedig olyan izgalmas, mintha egy igazán pörgős akció-vígjátékot néznék. A történet szépen visszafogottan kezdődik, és ahogy egyre halad előre a játékidő, úgy lesz egyre összetettebb és érdekesebb a cselekmény, míg végül teljesen magával ragadja a nézőt. Ez egyrészt köszönhető a pazar látványvilágnak, a fantasztikus zenének, az igazán szerethető karaktereknek, és nem utolsósorban a remek forgatókönyvnek.

Végszóként csak annyit mondanék, hogy ezt a gyöngyszemet mindenkinek látnia kell, egyszerre veszi birtokba a szívünket és az eszünket is. Jó látni egy ilyen alkotást, ahol az alkotók megtisztelik azzal a nézőt, hogy egy ennyire igényes, eredeti és szerethető filmet készítenek neki.

Szerintem: 

Szerző: Illés Heni

Hazai bemutató: 2016. március 3.

Forrás és fotó: Forum HungaryRelatedPost

4 Comments on Zootropolis – Állati nagy balhé kritika

  1. Illés Heni // 04/06/2016 at 12:48 //

    Általában majdnem minden animációs filmet 6-os korhatár alá sorolnak be sajnos. Ezért kell a 10 év alatti gyerekeket olyan filmekre vinni, aminek KN (azaz korhatár nélküli a besorolása), mert abban biztos nincs olyan dolog amitől megijednének.

  2. A korhatár besorolást nagyon elrontottak.A gyerek fel elaludni,mert csak a megvadult állatokra tud gondolni.Kiváncsi lennek ki és mi alapjan döntötte el,a besorolást.12-es karika.

  3. Illés Heni // 03/26/2016 at 14:00 //

    Igen, a 6-os korhatár nagyon alacsony, ijesztő lehet a kicsiknek. Inkább nagyobb gyerekeknek, felnőtteknek való a Zootropolis

  4. Ma néztük meg a filmet, a film első része tényleg jó, de a vége horrorisztikus részeket is tartalmaz, sajnos ezzel nagyon elrontották a filmet, ki kellett mennünk a moziból. Korhatár: 9+

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: