Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Fekete mise kritika

FeketeMise_FBcover_1
Az alkotók pechje, hogy a közelmúltban debütált a Legenda, amivel kapcsolatban elég sok közös tulajdonságot lehet felfedezni. Egyrészt az is egy ’70-es években játszódó gengszterfilm, ami ugyanúgy az antihősére/hőseire koncentrál, aminek keretében eljutunk a felemelkedéstől a bukásig. Utóbbi tulajdonság persze a műfajjal járó elvárás is, hiszen nem lehet a nézők felé azt az üzenetet közvetíteni, hogy „márpedig a gengszterkedés kifizetődő”.

FeketeMise_jelenetfoto (1)A Fekete mise ennél fogva olyan, mintha A sebhelyesarcú és a Tégla szerelemgyereke lenne: Dél-Boston ’70-es éveiben járunk, amit egy olyan bűnbanda tart rettegésben, akinek a feje egy James „Whitey” Bulger (Johnny Depp) nevű szociopata vezet. Céljuk kiűzni a városból az északi területeket uraló olasz maffiát. Ezt persze önerőből elég nehéz lenne kivitelezni, így Bulger szerencséjére egyik gyerekkori cimborája, John (Joel Edgerton) az FBI embereként igen előnyös ajánlatot tesz: segítsen az olasz maffia leleplezésében és cserébe szemet hunynak kisebb (muhaha) bűnei felett.

Sosem szerettem a keretes szerkezetű filmeket, mivel ezeknek a többsége rögtön úgy indít, hogy elárulja a lezárást. Persze egy megtörtént eseményeken alapuló mű esetében (mint ahogy most is), az ilyesmit elnézhetjük, bár kétlem, hogy a nézők többsége utánanézne a sztori hátterének, mielőtt moziba menne. És nem is kifejezetten Bulgerrel kapcsolatban bosszantó ez, hanem a mellékszereplőkkel, akiket a film folyamatosan dobál be egy rendőrségi kihallgatás keretén belül. Így például abszolút nem volt feszültség bennem, hogy mi lesz annak a kidobónak a sorsa, aki nem a legjobb emberbe kötött bele – pedig lehetett volna!

Fekete mise kritikaIgaz, a mellékszereplők többsége amúgy is inkább biodíszletként funkcionál, mintsem releváns cselekmény befolyásolóknak. Erre a legjobb példa Benedict Cumberbatch (Kódjátszma, 12 év rabszolgaság, Sherlock), akinek bár érdekes is lehetne a figurája – hiszen Bulger szenátor öccsét alakítja -, de fel se tűnne, ha kivágnánk a filmből az összes jelenetét. Szerencsétlen Kevin Bacon (Gumiláb, Titokzatos folyó, Sleepers – Pokol lecke) még rosszabbul járt, talán három mondatot, ha kapott. A nőkről meg már ne is beszéljük: Dakota Johnson nem ezzel az alakítással fogja lemosni magáról „mamipornós” karakterét (főleg, hogy a folytatásokat is bevállalta), mivel hiába játssza Bulger ööö… exnőjét (még ez sem egyértelmű), voltaképpen nem tudunk meg róla semmit sem. Ahogyan Julianne Nicholson (Kinsey – Mindenki másképp csinálja, Gengszterkorzó) karaktere is kimerül a jól ismert „aggódó rendőrfeleség” sablonmintában.

Fekete mise jelenetfotó 2Őszintén szólva, ez nem is nagy baj, ugyanis ez az ára annak, hogy Johnny Depp végre hosszú idő után kiteljesedjen. Hogy ezúttal ne valami nevetséges figurát kelljen eljátszania, hanem egy komoly szerepben tündökölhessen. Mert Depp tökéletesen hozza a rideg, paranoiás és kegyetlen gengsztert. Minden jelenetet ural, jéghideg tekintete hátborzongató élményt képes nyújtani. Ugyanakkor sikerült árnyalni is figuráját, aki némely esetben kifejezetten emberien viselkedik, így nem valamiféle maffiózó Hannibal Lectert kapunk. Ennél fogva esélyesnek tartom Oscar-díj jelölésre, amit egyébként részemről meg is érdemelne.

Szerencsére Depp annyira azért nem telepszik rá a filmre, hogy ne jusson hely még egy maradandó alakításnak: Joel Edgerton (Warrior – A végső menet, Exodus: Istenek és királyok) által. FBI-ügynök figurája kifejezetten érdekes, ahogyan próbál a törvényesség között egyensúlyozni, úgy hogy lojális maradjon a régi barátaihoz is. Főleg egy ilyen tehetséges színész meggyőző prezentálásában.

Túl eme két emlékezetes alakításon, azért szerencsére további érdemei is vannak a Fekete misének. Egyrészt Boston ábrázolása, a maga szürke valóságában kifejezetten hangulatosra sikeredett, remekül tudták a korszakot is megidézni. Azonban aki nagy leszámolásokra, lövöldözésekre számít, az csalódni fog. A fegyverek legtöbb esetben kivégzésként sülnek el, bár tegyük hozzá, hogy igencsak gyakran. Van azonban nyers erőszak valódinak ható, véres verekedésekkel és fojtogatásokkal. Mi több, a filmet mindvégig körbe lengi valami enyhe, fanyar, fekete humor is.

Korántsem hibátlan, de jól működő gengszterfilm, amiben kifejezetten öröm Deppet színészként látni. És végre sikerült a történetet három helyett csupán két órába sűrűsíteni. Azért talán a végét nem kellett volna így elsietni. Azonban a műfaj rajongóinak még így is kihagyhatatlan!

Szerző: Kis Szabolcs

Hazai bemutató: 2015. november 12.

Forrás és fotó: InterCom

Nézd meg a film teljes adatlapját a Magyar Film Adatbázis oldalán!
RelatedPost

2 Comments on Fekete mise kritika

  1. Illés Heni // 11/19/2015 at 22:49 //

    Örülünk, hogy tetszett a kritika, reméljük a film is. 🙂

    MoviAddicts Csapata

  2. Régóta várom már ezt a filmet köszi A kritikát!! 🙂

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: