Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A kis herceg kritika

Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan

A kis herceg cover
A Paramount professzionalizmusából és a franciák bohém kreativitásából csodálatos animációs film született. A Kis herceg töretlen diadalútjának egyik zenitje a Mark Osborne (Kung Fu Panda) féle adaptáció, mely maradéktalan örömöt és egyéb jóleső érzeteket kelt a szívben, felnőttben-gyerekben egyaránt.

A kis herceg jelenetfotó 2A már jól ismert, klasszikus rajzokkal kezdődik a mese – bárány a dobozban. A Pilóta visszaemlékezik és mesél a különleges gyermekről. Közben megjelenik egy kislány, bűbájos, kiköpött olyan, mintha Boo-t látnánk a Szörny Rt.-ből, csak pár évvel később, kisiskolás korában. A kislány anyja precíz könyvelő, és lányának ugyanazt a steril, pedáns, percre pontosan megtervezett és kiszámítható jövőt szánja, mint amilyenben ő él. Hasznos élet, ez a jelszó, minden olyan sallang nélkül, mint egyéniség, szórakozás, játék. Ám mivel az idős és bohókás Pilóta (lásd: Saint-Exupéry) lakik a szomszédban, a produktív jövőkép és a szürke mintalét a feje tetejére áll. A kislány megismerkedik az öreggel, közben megtanulja használni a gyermeki fantáziáját, és mellette jóbarátra is talál a szórakozottan szertelen, kalandos életű idős úr személyében.

A kis herceg jelenetfotóEnnek a mesének a nagyszerűsége abban rejlik, hogy két teljesen különböző narrációs síkon mozgatja a történetet. A jelenben játszódó események elsősorban a gyerekekhez szólnak, és vizualitásukban is őket ragadják meg. Karakán formák, színes hátterek, intenzív cselekmények, tarka-barka animációk jellemzik ezeket a képeket. Ám amikor a visszaemlékezések zajlanak és megjelenik A kis herceg, a látványvilág elbűvölő pasztellé változik. Gyönyörű papírmasé jelleggel, orientális stílusban, valójában stop motion technikával jönnek elő a fő karakterek, akik közül ki kell emelni a rókát. A kicsiknek szóló szcéna rongybábu szerű, gombszemű és nyeklett rókája olyannyira ellenállhatatlanul szeretetreméltó, hogy nem csodálkoznék, ha sok gyerek őt kérné karácsonyra a fa alá. A felnőtt képek karton rókája egészen más. Karcsú és elegáns, plasztikus és mély – mint maga a mondanivaló a szelídítésről, kapcsolatokról, elválásról vagy halálról.

A kis herceg jelenetfotó 3Hangsúlyozni szükséges, hogy a szülők vegyék komolyan a 6-os korhatárt. Ez A kis herceg tudniillik érett, komoly, és a legjobb értelemben vett elvont mese. Nem eufemizálja a halált, de feloldja a nyomasztó érzést. Hű az eredeti regény gondolatiságához, de sajátosan eredeti formában jeleníti meg azt. Kerettörténetbe ágyazza be a könyv legfontosabb momentumait, és tanulságosan gondolja tovább, hogy miként élne A kis herceg, ha felnőtt volna. Csodálatos atmoszférát teremt, felejthetetlen képekkel ajándékoz meg – így például a rózsalugas lélegzetelállítóan álomszerű, a kis herceg és a róka közös jelenetei pedig gyönyörűen meghittek. A kedves és stílszerű zenei anyag (Hans Zimmer) csak kiegészíti a katarzist, amit a legtöbb könyvrészletnél érzünk.

A kettős mesélői sík és az eltérő design talán érthetetlen lesz a kicsi gyerekek számára, az utolsó harmadban lévő fikciós falanszter jelenet meg főleg. Mindez mégis szükséges, mert így áll össze szinte mozaikként – és válik teljessé Exupéry gyönyörű filozofikus meséje. És hogy mennyire komoly ez a project, az abból is látszik, hogy kik adták a hangjukat eredetileg a filmhez. A pilótát Jeff Bridges, a rózsát Marion Cotillard, a rókát James Franco, a kígyót pedig Benicio Del Toro szólaltatta meg – a jeles nevekből is kitűnik, mekkora presztízse van ma egy jól sikerült rajzfilmnek. A hazai mozikba persze magyar szinkronnal kerül, és november 5-től látható a vásznakon az első Kis herceg rajzfilm.

Szerintem: 

Hazai bemutató: 2015. november 5.

Forrás és fotó: Company Hungary
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..