Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Az U.N.C.L.E. embere kritika

uncle cover photo
Aki a kémfilmeket szereti, idén igazán nem panaszkodhat. Volt ugye a Kingsman, ami vicces volt és kőkemény, A kém, ami vicces volt és abszurd, a M:I 5, ami kőkemény és fordulatos, és persze késő ősszel jön az Új bond kaland, mind közül a leginkább várt. Jellemzően Hollywoodra, az ötből csak egy (A kém) nem volt adaptáció és/vagy folytatás. Jelen filmünk egy hatvanas évekbeli kémsorozat filmes reinkarnációja, megtartva a kort, melyben született.

Az U.N.C.L.E. embere jelenetfotó Napoleon Solo (Henry Cavill), az egykori tolvaj az CIA alkalmazásában próbál kimenteni egy fiatal autószerelő hölgyet, Gaby-t (Alicia Vakander) Kelet-Berlinből, aki segíthet egy bizonyos ügyben. Ám a másik fél, a KGB sem alszik és legképzettebb ügynökét, Illya Kuryakint (Armie Hammer) állítja az ügyre. Az igazi kalamajka azonban csak az akció lezárása után kezdődik. A nemzetközi helyzet fokozódása miatt a két szuperügynöknek a továbbiakban együtt kell dolgoznia a világ megmentésén (és a nézők szórakoztatásán). És mi sem természetesebb, hogy nem csak a gonosszal de egymással is hadban, vagy legalábbis hadilábon állnak. Ez sok vicces szituációval örvendeztet meg minket, ami joggal el is várható egy akcióvígjátéktól. Guy Ritchie négy éve nem rendezett, hét éve nem írt forgatókönyvet, de most mindkettőnél megkapta a lehetőséget a bizonyításra.

Az U.N.C.L.E. embere jelenetfotó A kép vegyes, a teljesítmény hullámzó. Vannak jól megírt és jól elkészített jelenetek és kevésbé jók is. Nagy általánosságban a párbeszédek működnek, az akciójelenetek már kevésbé. Vegyük előre a negatívumokat. Az történet, gondolom szándékosan, de iszonyú sablonos. Főgonosz atomot akar robbantani, ehhez szükséges egy tudós, sok pénz, titkos bázis, és jó sok katona. Akciójelenetekben tehát nem lehet hiány, de nem mind sikerült igazán jól. A első, amiben az üldözőkocai (!) egy Trabant, az például zseniális, de a verekedések nagyon összecsapottak, és rosszul vágottak. Szerencsére több jó pillanat van, mint gyenge.

Az U.N.C.L.E. embere jelenetfotó A két rivális ügynök folyamatosan szívja egymás vérét. Solo a nagypofájú és laza amerikai, míg Kuryakin a karótnyelt és megállíthatatlan orosz régről ismert toposzok, de remek konfliktus és humorforrások is egyben, amit Ritchie nem fél bemutatni. Nem véletlen, hogy annak idején a Vörös zsaru is ezt használta ki. Üde színfolt köztök Gaby karaktere, akinek csipős humora és néhol cukisága (tánc a hotelszobában) ellensúlyozza a két tesztoszteron túltengésben szenvedő übermacsó permanens vetélkedését. De mit sem ér egy kémfilm főgonosz nélkül, aki most egy gazdag nő, Victoria Vinciguerra (Elizabeth Debicki). A férje családjának hagyományait viszi tovább, és vagyonát csúnya, gonosz dolgokra költi. De emellett vonzó, okos nő, ahogy egy kémfilmben illik. A többi karakter nem túl hangsúlyos, és bár többnyire kapnak egy-egy jó jelenetet, szerepük nem jelentős. Pedig Hugh Grant és Jared Harris is a fedélzeten van.

A film nem ér fel Ritchie kezdeti mesterműveihez, de nem is egy Hullámhegy. Nem tudom mennyit emelt át a sorozatból és mennyi a saját ötlet, a kész alkotás mindenesetre működik, és megvan benne egy jó folytatás lehetősége.

Pörgős, humoros, néhol egészen ötletes akcióvígjáték a hatvanas évek stílusában, meglepetések nélkül. Kellemes kikapcsolódás egy hűvös moziteremben ebben a tikkasztó hőségben.

Az IMDb-n jelenleg 7.8 ponton áll, az RT indexe közepes, 67%.

Szerintem:

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2015. augusztus 20.

Forrás és fotó: InterCom

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..